poniedziałek, 13 maja 2024 19:13
Reklama
Przy kawie:

Lubelskie od kuchni

Mistrzowie drugiego planu – sprawdzone sałatki na grilla (i nie tylko
Mistrzowie drugiego planu – sprawdzone sałatki na grilla (i nie tylko
08.05.2023 07:19
Mam tę moc, czyli jak za pomocą diety walczyć z wiosennym przesileniem?
Mam tę moc, czyli jak za pomocą diety walczyć z wiosennym przesileniem?

Zmęczenie, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, ból mięśni, a nawet zawroty głowy. Nasz organizm może reagować na zmianę pór roku na różne sposoby. Ciało nadal tkwi w zimowym letargu, podczas gdy umysł, zainspirowany pierwszymi ciepłymi promieniami słońca, już chciałby działać na pełnych obrotach. Przesilenie wiosenne może utrzymywać się nawet przez kilka tygodni, dlatego warto dowiedzieć się, jak poprzez proste zmiany w diecie, znacząco skrócić ten nieprzyjemny czas.

27.04.2023 19:14
Sezon grillowy 2023 – na start!
Sezon grillowy 2023 – na start!

Maj pachnie... grillem. Aromat podsmażanego mięsa, rumieniących się na ogniu warzyw i grillowanych ziół – już za chwilę spędzając czas na świeżym powietrzu będzie można wyczuć znacznie bardziej charakterystyczne nuty. Przydomowe ogródki, tarasy i balkony, a także miejskie parki, czy podmiejskie polany, wypełnią się biesiadnym gwarem. Od wielu lat „majówka”, czyli pierwsze dni maja, są wolne od pracy. To symboliczna data oficjalnego rozpoczęcia sezonu grillowego. Co w tym roku zaserwować, by pozytywnie zaskoczyć zaproszonych gości? Podpowiadamy.

26.04.2023 09:29
Jak gotować w parowniku bambusowym?
Jak gotować w parowniku bambusowym?

Mistrzowie kuchni mają swoje sposoby na to, by zachować oryginalny smak potraw, jak również nie stracić właściwości danych składników, w tym cennych witamin i mikroelementów. Pomaga w tym gotowanie na parze. To znana od lat, bardzo zdrowa metoda przyrządzania potraw, dzięki której możemy uniknąć smażenia na tłuszczu, a co za tym idzie dania przygotowane w ten sposób dostarczą organizmowi mniej kalorii.

25.04.2023 18:18
Gotowe posiłki, czy to najlepsza opcja do biura?
Gotowe posiłki, czy to najlepsza opcja do biura?
22.04.2023 09:14
6 rodzajów sushi, których możesz nie znać.
6 rodzajów sushi, których możesz nie znać.

Inari sushi, a może chirashi sushi – czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje sushi? Z jakich składników się składają? Jakie są nietypowe i mało rozpowszechnione rodzaje sushi? Jak prawidłowo ugotować ryż? Dziś przedstawiamy przewodnik po świecie mniej znanych japońskich przysmaków.

20.04.2023 12:48
Wiosenne pudełka mocy, czyli co powinien zawierać pełnowartościowy lunchbox?
Wiosenne pudełka mocy, czyli co powinien zawierać pełnowartościowy lunchbox?

Osoby przynoszące do pracy lub szkoły własny lunch częściej utrzymują prawidłową masę ciała i są chudsze od osób, które omijają ten posiłek lub sięgają po przypadkowe przekąski. Jak tego uniknąć? Zbliża się ulubiona pora roku wszystkich dietetyków. Nasze torby zakupowe wypełnią się wkrótce świeżymi nowalijkami oraz soczystymi, polskimi warzywami. Podpowiadamy, jak zamienić je w pełnowartościowe posiłki „na wynos”.

14.04.2023 10:05
Jak zaplanować weselne menu dla wegan i wegetarian?
Jak zaplanować weselne menu dla wegan i wegetarian?
02.04.2023 10:56
Święta Wielkanocne bez mięsa z nutą fantAzji.
Święta Wielkanocne bez mięsa z nutą fantAzji.

Wielkanoc kojarzy się z żurkiem, białą kiełbasą i wędlinami. To czas, gdy na stołach pojawia się wiele tradycyjnych mięsnych dań, które niestety mogą być tłuste i ciężkostrawne. Warto to zmienić, gdyż jak ogólnie wiadomo ograniczenie spożycia mięsa ma wiele zalet. Podpowiemy w artykule jak przygotować pyszne bezmięsne i zarazem wyszukane dania Wielkanocne.

31.03.2023 11:19
Celebruj Chiński Nowy Rok
Celebruj Chiński Nowy Rok
23.01.2023 14:49