środa, 10 grudnia 2025 06:25
Reklama
Najsmaczniejsze Wydarzenie Sezonu

XX Dożynki Rybackie w Dworze Anna zachwyciły smakiem i tradycją

W Dworze Anna odbyła się jubileuszowa, XX edycja Ogólnopolskich Dożynek Rybackich. Wydarzenie przyciągnęło tłumy gości, którzy mogli spróbować wyjątkowych potraw z ryb słodkowodnych oraz podziwiać kreatywność lokalnych szkół, Kół Gospodyń Wiejskich i wystawców z całego regionu.
XX Dożynki Rybackie w Dworze Anna zachwyciły smakiem i tradycją

Źródło: redakcja

 

W niedzielę, 7 grudnia 2025 roku, w Dworze Anna odbyła się jubileuszowa, XX edycja Ogólnopolskich Dożynek Rybackich, które od lat stanowią jedno z najważniejszych wydarzeń promujących tradycje rybackie i kuchnię opartą na rybach słodkowodnych. Impreza ponownie przyciągnęła liczne grono gości, wystawców i miłośników regionalnych smaków.

Dożynki Rybackie to święto różnorodności kulinarnej, także w tym roku stoły uginały się od dań przygotowanych według tradycyjnych oraz nowoczesnych receptur. Uczestnicy mogli spróbować potraw z karpia, pstrąga czy lina podawanych w wielu odsłonach: od klasycznych przysmaków po oryginalne kompozycje kulinarne. Stoły szkół, restauracji, Kół Gospodyń Wiejskich i gospodarstw rybackich prezentowały ogrom pracy, serca i lokalnej pasji.

 

Jednym z najbardziej wyróżniających się punktów wydarzenia było stoisko uczniów Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie. Młodzi kucharze zaprezentowali nie tylko świetne umiejętności techniczne, lecz także pomysłowość i wyczucie smaku. Ich potrawy przyciągały licznych odwiedzających i otrzymały wiele ciepłych opinii, zarówno za nowoczesne spojrzenie na tradycyjne rybne dania, jak i za estetyczne podanie.

Szczególne uznanie wśród gości zdobyło również stoisko Koła Gospodyń Wiejskich „Sieprawiczanki”, w tym roku wspierane przez Stowarzyszenie Wędkarzy Amur. Panie zaprezentowały dania przygotowane z ogromną dbałością o smak i detale, sięgając po sprawdzone regionalne przepisy oraz znakomite wędzone ryby, z amurem na czele. Ich prezentacja była przykładem, że lokalne tradycje kulinarne wciąż mają ogromną wartość, a przekazywane przez pokolenia receptury potrafią zachwycać.

XX Ogólnopolskie Dożynki Rybackie kolejny raz udowodniły, że tradycja rybacka, lokalna kuchnia i wspólnotowość mogą tworzyć wyjątkową atmosferę. Wydarzenie integrowało różne środowiska, promując jednocześnie zdrowe odżywianie oparte na rybach słodkowodnych, których produkcja odgrywa coraz większą rolę w regionie.

Organizator, Kazimierz Gajek, właściciel Dworu Anna, podkreśla, że jubileuszowa edycja dożynkowego święta była jedną z najbardziej udanych, a zainteresowanie gości świadczy o nie gasnącej popularności regionalnej kuchni rybnej. Już teraz zapowiadane są przygotowania do przyszłorocznej edycji.

 

Wyniki XX Ogólnopolskich Dożynek Rybackich Dworu Anna:

WYRÓŻNIENIA OTRZYMUJĄ:
•    KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W TRZCIŃCU ZA PIEROGI Z OKONIEM, KASZĄ JĘCZMIENNA I PIECZARKAMI
•    KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W ŁOBACZEWIE MAŁYM ZA KRESOWĄ ZUPĘ RYBNĄ KALIĘ
•    KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W RUDCE KOZŁOWIECKIEJ ZA ŚWIĄTECZNEGO SANDACZA Z ANANASOWA NUTKA
•    GRUPA TEATRALNA OGNIWO SAMOKLĘSKI ZA SUMA PIECZONEGO Z DODATKIEM ZIÓŁ I PALUCHEM Z KARPIA

W kategorii Koło Gospodyń Wiejskich:
1.     MIEJSCE - KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W JAKUBOWICACH KONIŃSKICH ZA ROLADKI Z SANDACZA

2.     MIEJSCE -  KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH SIEPRAWICE ZE STOWARZYSZENIEM WĘDKARZY AMUR ZA JESIOTRA O PORANKU

3.     MIEJSCE - KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH MOKRELIPIE ZA TATARA Z OKONIA NA PIERZYNCE Z AWOKADO

W kategorii Szkoła:
1.     MIEJSCE- SZKOŁA ZAKŁADU DOSKONALENIA ZAWODOWEGO W LUBLINIE ZA KARPIA W ŚMIETANIE PO PONIATOWSKU

2.     MIEJSCE -  ZESPÓŁ SZKÓŁ ROLNICZYCH W PSZCZELEJ WOLI ZA KARPIA W SOSIE MIODOWO-ORZECHOWYM

W kategorii Gospodarstwo Rybackie:
1.     MIEJSCE - GOSPODARSTWO RYBACKIE OPOLE LUBELSKIE „PUSTELNIA” ZA PSTRĄGA WĘDZONEGO NA ZIMNO Z SERKIEM I GRZANKĄ

2.     MIEJSCE - GOSPODARSTWO RYBACKIE „TOPORNICA” ZA ZUPĘ TOPORNICKĄ Z USZKAMI

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze