piątek, 5 grudnia 2025 13:04
Reklama
Masz śliwki? Zrób to ciasto, a goście poproszą o dokładkę!

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – przepis, który znika szybciej niż zdążysz zauważyć

  • Źródło: redakcja
Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – przepis, który znika szybciej niż zdążysz zauważyć

Źródło: pixabay.com

Sezon na śliwki w pełni. Na straganach kuszą śliwki węgierki, renklody, morele..... Warto więc zanim skończy się do niedzielnej kawy przygotować proste, kruche ciasto z kruszonką.

Składniki

- 3 szklanki mąki pszennej

- 5 jajek

- 150 g cukru

- kostka masła

- 4 łyżki cukru

- 1 budyń śmietankowy

- 600 g dowolnych śliwek

- szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtek, mąki, cukru i masła zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę, na cieście układamy wypestkowane połówki śliwek. Z białek i 4 łyżek cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy śmietankowy budyń i szczyptę proszku do pieczenia. Mieszamy szpatułką i wykładamy na śliwki. Na pianę kruszymy resztę ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez ok. 40 min. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Komentarze