piątek, 5 grudnia 2025 10:09
Reklama
Raport Banków Żywności „Nie Marnuj Jedzenia 2025”

Dwóch na trzech Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia

Już 63% Polaków potwierdza, że zdarza im się wyrzucać jedzenie – wynika z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności. Najczęściej do kosza trafia pieczywo, owoce i warzywa, a głównym powodem pozostaje przekroczenie terminu przydatności do spożycia.
  • Źródło: PAP MediaRoom
Dwóch na trzech Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia

Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności

Jedzenie, które każdego roku marnuje się w Polsce, mogłoby wyżywić średniej wielkości miasto przez cały rok. Najnowsze dane pokazują jednak wzrost skali problemu – odsetek osób przyznających się do marnowania wzrósł o 18 punktów procentowych w porównaniu z rokiem 2024. Wówczas żywność wyrzucało 45% badanych, dziś już 63%.

Jednocześnie rośnie grupa osób, które deklarują, że nie marnują wcale – w 2025 roku to 34% respondentów. Co ciekawe, dwóch na trzech badanych zauważa, że w ich domach ilość wyrzucanego jedzenia spadła w ostatnim roku.

Każdy bochenek chleba czy kilogram owoców, które trafiają do kosza, to zmarnowana praca rolnika, energia, woda i transport. Dlatego tak ważne jest, abyśmy wspólnie – konsumenci, handel i instytucje – szukali rozwiązań, które realnie zatrzymają marnowanie żywności – mówi Beata Ciepła, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Z raportu wynika, że najczęściej marnują młodzi (18–34 lata) – aż 75% z nich przyznaje się do regularnego wyrzucania żywności. Seniorzy są najbardziej oszczędni – w grupie 65–74 lata mniej niż 30% badanych przyznaje się do marnowania. Mieszkańcy dużych miast częściej ulegają zakupowym promocjom i kupują za dużo, co zwiększa ryzyko strat.

Pozytywnym trendem jest rosnąca świadomość konsumentów – 3/4 Polaków regularnie sprawdza daty ważności, a ponad połowa czyta skład produktów. Dla 71% to właśnie skład jest kluczowym kryterium wyboru. Nadal jednak problemem pozostaje nieumiejętne przechowywanie i kupowanie zbyt dużych ilości jedzenia.

-

Eksperci zwracają uwagę, że edukacja nie wystarczy – potrzebne są rozwiązania systemowe: łatwiejsza redystrybucja jedzenia, przejrzyste przepisy i skuteczniejszy monitoring strat. Globalnie marnuje się ponad miliard ton żywności rocznie, a w Europie – 72 kilogramy na osobę.


Podziel się
Oceń

Komentarze