piątek, 5 grudnia 2025 09:04
Reklama
Jesienny krem pełen słońca i aromatów

Krem z pieczonej dyni i marchewki z imbirem i pomarańczą – rozgrzewająca zupa na chłodne dni

Gdy za oknem szaro i wietrznie, warto wypełnić kuchnię zapachem pieczonych warzyw i cytrusów. Ten krem z dyni i marchewki z dodatkiem imbiru i pomarańczy to idealna propozycja na jesienny obiad – aksamitny, lekko korzenny i przyjemnie orzeźwiający.
Krem z pieczonej dyni i marchewki z imbirem i pomarańczą – rozgrzewająca zupa na chłodne dni

Źródło: pixabay.com

Krem z pieczonej dyni i marchewki z imbirem i pomarańczą – kwintesencja jesieni w misce

Gdy jesień rozgaszcza się na dobre, a poranki stają się chłodne i pachną mokrymi liśćmi, w kuchni rodzi się potrzeba ciepła i aromatów, które otulą jak wełniany koc. Ten krem z pieczonej dyni i marchewki to właśnie taki przepis – prosty, a jednocześnie wykwintny, z nutą korzennych przypraw i odświeżającym akcentem pomarańczy.

Sekret smaku: pieczenie i kontrasty

Podstawą tej zupy jest pieczenie warzyw. To ono wydobywa ich naturalną słodycz, karmelizuje brzegi i nadaje głębi, której nie osiągnie się w zwykłym gotowaniu. Dynia hokkaido, o aksamitnym miąższu i cienkiej, jadalnej skórce, łączy się tu z marchewką w duet pełen słonecznych barw. Dodatek świeżego imbiru wnosi lekko pikantny, rozgrzewający ton, a sok i skórka z pomarańczy przełamują słodycz, nadając potrawie wyraźny, cytrusowy finał.

Przepis na 4 porcje

  • 1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 3–4 marchewki
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • sok i odrobina skórki z 1 pomarańczy
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej
  • do podania: prażone pestki dyni, jogurt naturalny lub śmietanka

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 °C. Dynię przekrój, usuń pestki, marchewki obierz. Warzywa pokrój, ułóż na blasze z cebulą, skrop oliwą i posól. Piecz 30–35 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.
  2. W garnku podsmaż na oliwie drobno starty imbir i posiekany czosnek. Dodaj upieczone warzywa, zalej bulionem i gotuj 10 minut.
  3. Wlej sok z pomarańczy, dodaj startą skórkę, miód i przyprawy. Zmiksuj całość na aksamitny krem, regulując gęstość bulionem.

Podawaj gorącą z kleksem jogurtu lub śmietanki i chrupiącymi pestkami dyni.

Małe dodatki – wielki efekt

Spróbuj z grzankami z pełnoziarnistego chleba, skropionymi oliwą i oprószonymi tymiankiem. Dla amatorów ostrzejszych wrażeń można dodać szczyptę chili albo pieprzu kajeńskiego.

 

Ten krem to nie tylko zupa – to opowieść o jesieni w najpiękniejszej postaci. Słodycz pieczonej dyni, korzenna głębia imbiru i rześki aromat pomarańczy tworzą harmonijną całość, która rozgrzewa ciało i poprawia nastrój. Idealny obiad po spacerze wśród złotych liści, idealny wieczór z książką i parującą miską w dłoniach. 

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze