piątek, 5 grudnia 2025 09:15
Reklama
Pięć dat, jedno imię pełne znaczenia

Doroty świętują! Sprawdź daty imienin, poznaj znane Doroty i upiecz ciasto Dorotka

Doroty świętują swoje imieniny aż pięć razy w roku – 6 lutego, 25 czerwca, 7 sierpnia, a także 5 i 7 września. To doskonała okazja, aby poznać pochodzenie tego imienia, przypomnieć sylwetki znanych Dorot i… przygotować pyszne ciasto „Dorotka”, które idealnie wpisze się w imieninowe świętowanie.
Doroty świętują! Sprawdź daty imienin, poznaj znane Doroty i upiecz ciasto Dorotka

Źródło: freepik.com

Imię Dorota ma greckie pochodzenie – powstało ze złożenia słów doron („dar”) i theos („Bóg”), co dosłownie oznacza „dar Boży”. Do Polski przywędrowało już w średniowieczu i szybko zdobyło popularność. Doroty mogą świętować swoje imieniny aż pięć razy w roku: 6 lutego, 25 czerwca, 7 sierpnia, a także 5 i 7 września. Najczęściej jednak obchodzi się je w lutym, we wspomnienie świętej Doroty z Cezarei, patronki ogrodników i kwiaciarek, przedstawianej w ikonografii z koszem jabłek i kwiatów.

Imię Dorota od wieków obrosło w tradycje i powiedzenia. Dawne przysłowie brzmiało: „Na świętą Dorotę strzeż w komorze złotą pszenicę i owies”, gdyż dzień ten miał wróżyć urodzaj. W numerologii Dorota odpowiada cyfrze dziewięć, symbolizującej idealizm, wewnętrzną siłę i opiekuńczość.

Do grona znanych Dorot należy zaliczyć Dorotę Rabczewską „Dodę”, jedną z najbardziej rozpoznawalnych gwiazd polskiej sceny muzycznej, Dorotę Wellman, dziennikarkę i prezenterkę telewizyjną, a także Dorotę Masłowską, pisarkę i laureatkę Nagrody Literackiej „Nike”. Imię to spotykamy także w Lublinie i regionie – noszą je artystki, nauczycielki i działaczki społeczne aktywnie uczestniczące w życiu lokalnym.

Świętowanie imienin Doroty trudno wyobrazić sobie bez czegoś słodkiego. My na tę okazję polecamy ciasto „Dorotka” – kakaowy biszkopt przełożony masą serową i obłożony polewą czekoladową. Ciasto po kilku godzinach w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji i staje się prawdziwą imieninową ozdobą stołu.

Składniki (blacha 25×35 cm)

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka

Dodatki:

  • polewa czekoladowa lub starta czekolada
  • owoce (np. wiśnie, maliny)

Przygotowanie

  1. Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Upiecz biszkopt w 180 °C przez ok. 30 minut.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj jajka, kakao i twaróg – miksuj na gładką masę.
  3. Przekrój biszkopt na dwie części, przełóż masą serową.
  4. Wierzch polej polewą czekoladową i udekoruj owocami.
  5. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze się ścięła.

 Z okazji imienin życzymy wszystkim Dorotom zdrowia, radości, spełnienia marzeń i odwagi w realizacji pasji, a także wielu powodów do uśmiechu każdego dnia. Niech ich imię, które oznacza „dar Boży”, rzeczywiście przynosi szczęście i dobro w życiu codziennym.


Podziel się
Oceń

Komentarze