Imię Dorota ma greckie pochodzenie – powstało ze złożenia słów doron („dar”) i theos („Bóg”), co dosłownie oznacza „dar Boży”. Do Polski przywędrowało już w średniowieczu i szybko zdobyło popularność. Doroty mogą świętować swoje imieniny aż pięć razy w roku: 6 lutego, 25 czerwca, 7 sierpnia, a także 5 i 7 września. Najczęściej jednak obchodzi się je w lutym, we wspomnienie świętej Doroty z Cezarei, patronki ogrodników i kwiaciarek, przedstawianej w ikonografii z koszem jabłek i kwiatów.
Imię Dorota od wieków obrosło w tradycje i powiedzenia. Dawne przysłowie brzmiało: „Na świętą Dorotę strzeż w komorze złotą pszenicę i owies”, gdyż dzień ten miał wróżyć urodzaj. W numerologii Dorota odpowiada cyfrze dziewięć, symbolizującej idealizm, wewnętrzną siłę i opiekuńczość.
Do grona znanych Dorot należy zaliczyć Dorotę Rabczewską „Dodę”, jedną z najbardziej rozpoznawalnych gwiazd polskiej sceny muzycznej, Dorotę Wellman, dziennikarkę i prezenterkę telewizyjną, a także Dorotę Masłowską, pisarkę i laureatkę Nagrody Literackiej „Nike”. Imię to spotykamy także w Lublinie i regionie – noszą je artystki, nauczycielki i działaczki społeczne aktywnie uczestniczące w życiu lokalnym.
Świętowanie imienin Doroty trudno wyobrazić sobie bez czegoś słodkiego. My na tę okazję polecamy ciasto „Dorotka” – kakaowy biszkopt przełożony masą serową i obłożony polewą czekoladową. Ciasto po kilku godzinach w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji i staje się prawdziwą imieninową ozdobą stołu.
Składniki (blacha 25×35 cm)
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
Dodatki:
- polewa czekoladowa lub starta czekolada
- owoce (np. wiśnie, maliny)
Przygotowanie
- Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Upiecz biszkopt w 180 °C przez ok. 30 minut.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj jajka, kakao i twaróg – miksuj na gładką masę.
- Przekrój biszkopt na dwie części, przełóż masą serową.
- Wierzch polej polewą czekoladową i udekoruj owocami.
- Odstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze się ścięła.
Z okazji imienin życzymy wszystkim Dorotom zdrowia, radości, spełnienia marzeń i odwagi w realizacji pasji, a także wielu powodów do uśmiechu każdego dnia. Niech ich imię, które oznacza „dar Boży”, rzeczywiście przynosi szczęście i dobro w życiu codziennym.













Komentarze