piątek, 5 grudnia 2025 08:54
Reklama
Co zrobić z resztek w lodówce? Genialne przepisy na poniedziałkowy obiad, które pokochasz

Jak wykorzystać to, co zostało w lodówce? Szybkie i tanie przepisy na obiad

Jak wykorzystać to, co zostało w lodówce? Szybkie i tanie przepisy na obiad

Źródło: pixabay.com

Poniedziałkowy obiad z resztek – zero marnowania, maksimum smaku!  Efekt zaskoczy Twoich domowników.

Poniedziałek to zwykle dzień, w którym w lodówce czeka miszmasz: pół cebuli, parę ziemniaków z niedzieli, resztka pieczonego kurczaka, otwarta puszka kukurydzy… Brzmi znajomo? Zamiast narzekać, zrób z tego najlepszy comfort food!3 hity z resztek, które zaskoczą domowników:

Frittata z „lodówkowym remixem”

  • Podsmaż na patelni wszystko, co masz: warzywa, mięso, makaron, ryż – serio, wszystko pasuje.
  • Zalej jajkami z odrobiną mleka i posyp startym serem.
  • Zapiecz w piekarniku (180°C, 10–15 minut).
     Efekt? Elegancki omlet na bogato, a w środku zero zmarnowanego jedzenia.

Zupa-kreator nastroju

  • Do garnka wrzuć resztki pieczonych warzyw (dynia, marchewka, ziemniaki).
  • Zalej bulionem albo wodą + kostka rosołowa.
  • Zblenduj i dopraw curry, imbirem albo chilli.
     Każda miska smakuje inaczej – a Ty czujesz się jak szef kuchni-fuzjonista.

Tacos po polsku 🌮

  • Z tortilli (albo nawet podpłomyków z patelni) zrób bazę.
  • Do środka: mięso z obiadu, sałata na „ostatnim oddechu”, sos czosnkowy albo ketchup.
     Szybko, tanio, efektownie – idealne na poniedziałkowy wieczór.

    Smacznego!

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze