piątek, 5 grudnia 2025 08:55
Reklama
Sierpień na talerzu – najlepsze owoce i 4 przepisy pełne smaku lata

Soczysty sierpień – smaki owoców, które musisz zjeść teraz. 4 proste przepisy

  • Źródło: internet
Soczysty sierpień – smaki owoców, które musisz zjeść teraz. 4 proste przepisy

Źródło: pixabay.com

 

Latem czas płynie inaczej. W sierpniu poranki pachną jeszcze rosą, ale słońce szybko podgrzewa powietrze, a razem z nim dojrzewają owoce w sadach, ogrodach i na leśnych polanach. To miesiąc, w którym można żyć niemal wyłącznie na owocach – świeżych, soczystych, ciepłych od słońca.

Na straganach kuszą rumiane papierówki, słodkie gruszki faworytki, fioletowe węgierki i mirabelki, a obok nich pysznią się rubinowe maliny, jeżyny o głębokim smaku i drobne, błyszczące kulki czarnej porzeczki. Jeśli dobrze poszukać, w lesie wciąż można trafić na jagody i poziomki, a na łąkach – na pierwsze żurawiny.

 

Jakie owoce dojrzewają w sierpniu?

  • jabłka (np. papierówki, antonówki)
  • gruszki (np. faworytki, lipcówki)
  • śliwki węgierki, renklody, mirabelki
  • brzoskwinie i morele
  • maliny (drugi rzut)
  • porzeczki czarne, czerwone i białe
  • agrest
  • borówki i jeżyny
  • wczesne winogrona

 

Ciekawostki o owocach sierpnia

  • Mirabelki w Polsce mają status „owoców zapomnianych”, choć kiedyś były nieodłącznym elementem domowych spiżarni.
  • Śliwki węgierki są najlepsze na powidła po pierwszych chłodniejszych nocach.
  • Maliny z sierpnia są intensywniejsze w smaku niż te lipcowe dzięki dłuższemu dojrzewaniu.
  • Czarna porzeczka zawiera więcej witaminy C niż cytryna i naturalne pektyny, ułatwiające robienie przetworów.

 

4 przepisy z owoców sierpnia

Letnia sałatka z brzoskwiniami, malinami i mozzarellą

Składniki (2 porcje):

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • garść malin
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść rukoli lub mieszanki sałat
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z ½ cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie pokrój w ósemki, mozzarellę porwij na kawałki.
  2. Ułóż na talerzu sałatę, brzoskwinie i maliny.
  3. Skrop sosem z oliwy, miodu i cytryny, dopraw pieprzem.

 

Knedle ze śliwkami – tradycyjny polski smak

Składniki (ok. 12 sztuk):

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 jajko
  • 12 śliwek węgierek
  • cukier do nadzienia
  • masło i bułka tarta do polania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę i jajko, zagnieć ciasto.
  2. Śliwki umyj, wyjmij pestki, wsyp do środka odrobinę cukru.
  3. Otocz śliwki ciastem, formując kulki.
  4. Gotuj we wrzątku z solą do wypłynięcia.
  5. Podawaj z masłem i bułką tartą.

Dżem malinowo-porzeczkowy na zimę

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0,5 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, usuń szypułki.
  2. W garnku wymieszaj maliny, porzeczki i cukier.
  3. Gotuj na małym ogniu ok. 45 minut, mieszając.
  4. Dodaj sok z cytryny, przełóż do wyparzonych słoików i zakręć.

 

Jeżynowe semifreddo – lekki mrożony deser

Składniki:

  • 250 g jeżyn
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Jeżyny zmiksuj na gładkie puree.
  2. Śmietankę ubij z połową cukru.
  3. Białka ubij z resztą cukru na pianę.
  4. Delikatnie połącz wszystko w misce.
  5. Przełóż do foremki, zamroź min. 5 godzin.

 

Dlaczego warto jeść owoce sezonowe?

Korzyści zdrowotne

Owoce zebrane w pełni sezonu mają więcej witamin, minerałów i antyoksydantów niż te importowane i zbierane przed dojrzewaniem.

Smak i świeżość bez konkurencji

Sezonowe owoce mają intensywniejszy smak, naturalną słodycz i aromat, którego nie da się odtworzyć w szklarni czy chłodni.

 

 

Sierpień na talerzu – najlepsze owoce i 4 przepisy pełne smaku lata

Sierpień na talerzu – najlepsze owoce i 4 przepisy pełne smaku lata

Owoce sierpnia w Polsce – smaki późnego lata

Latem czas płynie inaczej. W sierpniu poranki pachną jeszcze rosą, ale słońce szybko podgrzewa powietrze, a razem z nim dojrzewają owoce w sadach, ogrodach i na leśnych polanach. To miesiąc, w którym można żyć niemal wyłącznie na owocach – świeżych, soczystych, ciepłych od słońca.

Na straganach kuszą rumiane papierówki, słodkie gruszki faworytki, fioletowe węgierki i mirabelki, a obok nich pysznią się rubinowe maliny, jeżyny i błyszczące kulki czarnej porzeczki. W lesie wciąż można znaleźć jagody, a na łąkach – pierwsze żurawiny.

Jakie owoce dojrzewają w sierpniu?

  • jabłka (papierówki, antonówki)
  • gruszki (faworytki, lipcówki)
  • śliwki węgierki, renklody, mirabelki
  • brzoskwinie i morele
  • maliny (drugi rzut)
  • porzeczki czarne, czerwone i białe
  • agrest
  • borówki i jeżyny
  • wczesne winogrona

Ciekawostki o owocach sierpnia

  • Mirabelki w Polsce mają status „owoców zapomnianych”, choć dawniej królowały w przetworach.
  • Śliwki węgierki są najlepsze na powidła po pierwszych chłodniejszych nocach.
  • Maliny sierpniowe są intensywniejsze w smaku dzięki dłuższemu dojrzewaniu.
  • Czarna porzeczka zawiera więcej witaminy C niż cytryna i naturalne pektyny.

4 przepisy z owoców sierpnia

Letnia sałatka z brzoskwiniami, malinami i mozzarellą

Sałatka z brzoskwiniami, malinami i mozzarellą

Składniki (2 porcje):

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • garść malin
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść rukoli lub mieszanki sałat
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z ½ cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie pokrój w ósemki, mozzarellę porwij na kawałki.
  2. Ułóż na talerzu sałatę, brzoskwinie i maliny.
  3. Skrop sosem z oliwy, miodu i cytryny, dopraw pieprzem.

Knedle ze śliwkami – tradycyjny polski smak

Knedle ze śliwkami polane masłem z bułką tartą

Składniki (ok. 12 sztuk):

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 jajko
  • 12 śliwek węgierek
  • cukier do nadzienia
  • masło i bułka tarta do polania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę i jajko, zagnieć ciasto.
  2. Śliwki umyj, wyjmij pestki, wsyp do środka odrobinę cukru.
  3. Otocz śliwki ciastem, formując kulki.
  4. Gotuj we wrzątku do wypłynięcia.
  5. Podawaj z masłem i bułką tartą.

Dżem malinowo-porzeczkowy na zimę

Słoiki z dżemem malinowo-porzeczkowym

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0,5 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, usuń szypułki.
  2. W garnku wymieszaj maliny, porzeczki i cukier.
  3. Gotuj na małym ogniu ok. 45 minut, mieszając.
  4. Dodaj sok z cytryny, przełóż do wyparzonych słoików i zakręć.

Jeżynowe semifreddo – lekki mrożony deser

Jeżynowe semifreddo w formie lodowego deseru

Składniki:

  • 250 g jeżyn
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Jeżyny zmiksuj na gładkie puree.
  2. Śmietankę ubij z połową cukru.
  3. Białka ubij z resztą cukru na pianę.
  4. Delikatnie połącz wszystko w misce.
  5. Przełóż do foremki, zamroź min. 5 godzin.

Dlaczego warto jeść owoce sezonowe?

Korzyści zdrowotne

Owoce zebrane w pełni sezonu mają więcej witamin, minerałów i antyoksydantów niż te importowane i zbierane przed dojrzewaniem.

Smak i świeżość bez konkurencji

Sezonowe owoce mają intensywniejszy smak, naturalną słodycz i aromat, którego nie da się odtworzyć w szklarni czy chłodni.


Podziel się
Oceń

Komentarze