Czy może być dzisiaj lepszy przepis na ciasto do kawy lub przyjęcie imieninowe niż tort Prezydent. W moim domu od lat gości na świątecznym stole, tradycyjnie też piekę je na imieniny mojego męża i zawsze szybko znika ze stołu. I choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu i wysiłku to wierzcie, że naprawdę warto. Zatem nie zwlekając podaję mój przepis.
Składniki
Biszkopt :
3 duże jajka
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki
1 łyżka oleju,
szczypta soli
Krem :
1,5 litra mleka
3 budynie waniliowe
4 żółtka
1,5 łyżki mąki tortowej
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
]3-4 łyżki cukru do smaku
2 łyżki kakao
1 mleczna czekolada (100g)
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
1/2 tabliczki białej czekolady
3-4 połówki brzoskwiń z puszki,
4 plasterki ananasa z puszki,
3 kostki masłą
2 opakowania czerwonej galaretki
Przygotowanie :
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu, najlepiej dzień wcześniej. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Jeśli mamy robot planetarny to możemy ubić całe jajka. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm., której tylko spód wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy. Przygotowujemy krem. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budynie, mąkę i skrobię oraz żółtka. Wylewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie studzimy go. Przygotowujemy pozostałe składniki. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Czekolady kroimy w drobną kostkę .Kakao, rodzynki, orzechy i mleczną czekoladę dodamy do połowy kremu. Brzoskwinie, ananasy i białą czekoladę dodamy do drugiej połowy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Gotowy krem dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao. Dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wymieszane ze sobą orzechy, rodzynki oraz mleczną czekoladę. Mieszamy dokładnie łyżką i wykładamy na upieczony biszkopt. Do pozostałej białej masy dokładamy przygotowane owoce oraz białą czekoladę. Całość łączymy. Wykładamy na masę z kakao. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą wylewamy na przygotowany tort. Całość ostawiamy do zastygnięcia.













Komentarze