piątek, 5 grudnia 2025 10:19
Reklama
Zrób wrażenie na swoich bliskich i spróbuj naszego przepisu na ciasto prezydent! Kliknij tutaj, aby odkryć, jak łatwo przygotować ten pyszny tort w swoim domu!

Tort Prezydent - jeśli jeszcze nie jedliście musicie koniecznie spróbować

  • Źródło: redakcja
Tort Prezydent - jeśli jeszcze nie jedliście musicie koniecznie spróbować

Źródło: pixabay.com

Czy może być dzisiaj lepszy przepis na ciasto do kawy lub przyjęcie imieninowe niż tort Prezydent. W moim domu od lat gości na świątecznym stole, tradycyjnie też piekę je na imieniny mojego męża i zawsze szybko znika ze stołu. I choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu i wysiłku to wierzcie, że naprawdę warto. Zatem nie zwlekając podaję mój przepis.

Składniki

Biszkopt :

3 duże jajka

3 łyżki cukru,

3 łyżki mąki

1 łyżka oleju,

 szczypta soli

Krem :

1,5 litra mleka

3 budynie waniliowe

4 żółtka

1,5 łyżki mąki tortowej

1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

]3-4 łyżki cukru do smaku

2 łyżki kakao

1 mleczna czekolada (100g)

garść rodzynek

garść orzechów włoskich

1/2 tabliczki białej czekolady

 3-4 połówki brzoskwiń z puszki,

4 plasterki ananasa z puszki,

3 kostki masłą

2 opakowania czerwonej galaretki 

Przygotowanie :

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu, najlepiej dzień wcześniej. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka.  Jeśli mamy robot planetarny to możemy ubić całe jajka. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm., której tylko spód wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy. Przygotowujemy krem. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budynie, mąkę i skrobię oraz żółtka. Wylewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie studzimy go. Przygotowujemy pozostałe składniki. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Czekolady kroimy w drobną kostkę .Kakao, rodzynki, orzechy i mleczną czekoladę dodamy do połowy kremu. Brzoskwinie, ananasy i białą czekoladę dodamy do drugiej połowy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Gotowy krem dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao. Dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wymieszane ze sobą orzechy, rodzynki oraz mleczną czekoladę. Mieszamy dokładnie łyżką i wykładamy na upieczony biszkopt. Do pozostałej białej masy dokładamy przygotowane owoce oraz białą czekoladę. Całość łączymy. Wykładamy na masę z kakao.  Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą wylewamy na przygotowany tort. Całość ostawiamy do zastygnięcia.


Podziel się
Oceń

Komentarze