piątek, 5 grudnia 2025 10:19
Reklama
Lato na talerzu - 5 sprawdzonych przepisów na dania z fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa na 5 sposobów – pomysły na sezonowe pyszności

  • Źródło: redakcja
Fasolka szparagowa na 5 sposobów – pomysły na sezonowe pyszności

Źródło: pixabay.com

 

Fasolka szparagowa to nie tylko dodatek do ziemniaków i kotleta. To lekkie, zdrowe i bardzo wdzięczne warzywo, które można przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Zarówno żółta, jak i zielona fasolka świetnie sprawdza się w sałatkach, zapiekankach czy daniach orientalnych. Oto 5 przepisów, które udowodnią, że fasolka szparagowa to coś więcej niż klasyczny „dodatek z bułką tartą”. Od niego jednak zacznijmy.

 Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki.
  2. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 8–10 minut, aż będzie miękka, ale jędrna.
  3. W międzyczasie na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i podsmażaj, aż się lekko zrumieni.
  4. Odcedź fasolkę i wymieszaj z masłem z bułką tartą.
  5. Podawaj jako dodatek do obiadu

    Sałatka z fasolką szparagową, pomidorkami i fetą

Składniki:

  • 300 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • 10–12 pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Pokrój fasolkę na mniejsze kawałki.
  2. Pomidorki przekrój na pół, fetę pokrusz.
  3. W misce wymieszaj wszystkie składniki, skrop oliwą i sokiem z cytryny.
  4. Dopraw solą, pieprzem i udekoruj listkami bazylii.

 

 Curry z fasolką szparagową i ciecierzycą

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty curry (lub przyprawa curry)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, kolendra

Przygotowanie:

  1. Fasolkę ugotuj al dente, odsącz.
  2. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pastę curry i chwilę podsmaż.
  3. Dodaj fasolkę, ciecierzycę i mleko kokosowe.
  4. Duś 10–15 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
  5. Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.

 

 Zapiekanka z fasolką, ziemniakami i serem

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 150 g startego sera (np. cheddar, gouda)
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Fasolkę i ziemniaki pokrój, ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. W misce roztrzep jajka ze śmietaną, dopraw.
  3. Zalej warzywa masą jajeczną, posyp serem.
  4. Zapiekaj 25–30 minut w 180°C, aż wierzch się zrumieni.

 

Stir-fry z fasolką i kurczakiem po azjatycku

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sezam i szczypiorek do podania

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w cienkie paski, zamarynuj w sosie sojowym, miodzie, oleju sezamowym i skrobi.
  2. Fasolkę podgotuj 4–5 minut, odcedź.
  3. Na woku lub dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka, dodaj czosnek i imbir.
  4. Dodaj fasolkę i smaż razem kilka minut.
  5. Posyp sezamem i szczypiorkiem.


Fasolka szparagowa to nie tylko smak dzieciństwa, ale i mnóstwo kulinarnych możliwości. Warto wykorzystać jej sezonowość i próbować nowych kombinacji. Smacznego!

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze