piątek, 5 grudnia 2025 10:17
Reklama
Ta jagodzianka smakuje jak żadna inna!

Nie wiedziałam, że ciasto drożdżowe może być aż tak proste.

  • Źródło: redakcja
Nie wiedziałam, że ciasto drożdżowe może być aż tak proste.

Źródło: pixabay.com

Kto nie lubi jagodzianek? Nie widzę. ja je wprost uwielbiam ale w piekarni albo z niewielką ilością jagód albo ceny mocno wygórowane. Co roku piekę je wiec sama, a ostatnio, żeby jeszcze urościć robię placek drożdżowy z ogromną ilością jagód i kruszonką.  Lubię przeglądać internet w poszukiwaniu prostych przepisów, tak, by w kuchni spędzać niedużo czasu. Jakiś czas temu znalazłam przepis na ciasto drożdżowe, które nie powinno się udać. Przepis zaprzeczał wszystkiemu, co o pieczeniu ciast drożdżowych wiedziałam do tej pory. A jednak zaryzykowałam i o dziwo wyszło pyszne, puchate. Jeśli ktoś nie widział tego przepisu lub ma wątpliwości czy wyjdzie to je rozwiewam. Odważcie się naprawdę warto.

Warstwowe ciasto drożdżowe :

W dużej misce, najlepiej szklanej lub plastikowej układamy kolejno warstwami, nie mieszamy:

- 10 dkg pokruszonych świeżych drożdży

- 1 szklankę cukru

- 1 cukier waniliowy

- 3 roztrzepane duże jajka

- 230 ml. oleju

- 200 ml. mleka o temperaturze pokojowej

- 600 g mąki typu 450

- szczypta soli

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.

Do ciasta potrzebujemy jeszcze 1 litr jagód i kruszonkę.

Kruszonka :

W misce zagniatamy 100 g masła, 100 g cukru i 100 g mąki. Wstawiamy do lodówki.

Po upływie 3 godzin ciasto drożdżowe mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na ciasto wysypujemy grubą warstwę jagód a na nie wykładamy kruszonkę. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy ustawiamy pieczenie góra- dół na 160 stopni Celsjusza. Pieczemy w zależności od piekarnika od 40-50 minut. Smacznego!

 

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze