Najlepsze przepisy rodzą się z przypadku, np. nagle dowiadujesz się, że wieczorem wpadną niespodziewani goście albo zapomniałaś o urodzinach mężach. Jest niedziela a w lodówce niewiele rzeczy. Tak powstała ta rolada. Pamiętajcie, że nie jestem cukiernikiem a ciastom daleko do profesjonalnej doskonałości ale mojej rodzinie i przyjaciołom smakują właśnie takie.
Składniki na biszkopt
- 4 duże jajka
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 czubate łyżki mąki
Ja biszkopt przygotowuję w robocie planetarnym, nie muszę wiec oddzielać żółtek od białek. Jajka ubijam z cukrem na gęstą białą masę (ok. 7 min.). Dodaję kakao i mąkę. Delikatnie ale dokładnie mieszam szpatułką. Gotowe ciasto wykładam na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzam. Piekę ok. 15-20 min. w temp. ok. 165 stopni.. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, nie zdejmuję papieru tylko delikatnie zwijam w rulon i odstawiam do wystudzenia.
Składniki na krem
- 1 kostka miękkiego masła 82 %
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 rozpuszczona gorzka czekolada
- 2 łyżki surowych bądź liofilizowanych jagód
Masło, śmietanę i cukier ucieramy na gładką masę, nie przejmując się jeśli nie do końca będzie gładka. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy, dodajemy surowe bądź liofilizowane jagody. Mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Z biszkoptu zdejmujemy papier do pieczenia, na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę i ponownie zwijamy w rulon.
Składniki na polewę
- 1 czekolada
- 2 łyżki mleka
Czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy nią gotową roladę. Smacznego!
Komentarze