środa, 27 sierpnia 2025 20:48
Reklama

Masz ochotę na szybkie ciasto? Ten przepis nie zawiedzie

  • Źródło: redakcja
Masz ochotę na szybkie ciasto? Ten przepis nie zawiedzie

Źródło: redakcja

Ciasta ucierane chyba nigdy nie zawodzą a wykonanie ich jest banalnie proste. Dzisiaj wersja malinowo - kokosowa, czyli jak wykorzystać resztki z kredensu :-)

Składniki

- 5 jajek, najlepiej z zaprzyjaźnionego gospodarstwa

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, można pominąć

- 200 g mąki, ja używam Zamojskiej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- liofilizowane lub świeże maliny

- 1 budyń kokosowy, można wykorzystać śmietankowy

- 3 łyżki wiórków kokosowych, może być mniej lub odrobinę więcej

- 1 tabliczka białej czekolady

- 2 łyżki śmietany 30%

- 1 łyżka liofilizowanych malin

Przygotowanie

Jajka, cukier, cukier waniliowy ucieramy blenderem do białości, dodajemy mąkę i  proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Z masy odkładamy ok. 1/3 do osobnej miseczki. 2/3 mieszamy z liofilizowanymi lub świeżymi malinami, przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej zmoczonym i odciśniętym papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. 1/3 ciasta łączymy z budyniem kokosowym lub śmietankowym oraz wiórkami. Wykładamy na ciasto, które już jest w blaszce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut do suchego patyczka. Ciasto studzimy. Czekoladę i śmietanę ogrzewamy na małym ogniu. Gdy tylko połączą się zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepłą polewę rozprowadzamy na cieście. Posypujemy liofilizowanymi malinami. Jeśli ich nie mamy to nic się nie stanie. Pieczenie powinno być zabawą i im mniej się tym przejmujemy tym lepiej nam wychodzi. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Komentarze