W moim domu zupa krem zawsze się sprawdza a krem z marchewki należy do ulubionych. Dzisiaj więc przepis na lekki choć sycący obiad.
Składniki na krem z marchewki
- 1 spore marchewki
- 3/4 litra bulionu, może być z kostki rosołowej
- 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
- płatki migdałowe
- ew. grzanki usmażone na maśle
- sól. pieprz, imbir do smaku
Przygotowanie
- marchewkę obieramy, kroimy na grubsze plasterki, zalewamy wodą tak, by tylko przykryła marchewkę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Możemy dodać ew. 1 ziemniaka, który jeszcze bardziej zagęści naszą zupę. Gdy marchewka będzie miękka zdejmujemy z ognia, studzimy i blendujemy dodając powoli bulion. Ilość bulionu zależy od wielkości warzyw. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodajemy więcej bulionu. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy. Płatki migdałowe wrzucamy na suchą patelnię i przez moment smażymy. Natychmiast wysypujemy z patelni do miseczki. Zupę podajemy z płatkami migdałowymi i ew. z grzankami. Smacznego!
Komentarze