Lato to czas serników na zimno. Przepisów na nie tysiące, ale dzisiaj naprawdę szybki i prosty sernik.
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 galaretki krystaliczne
- 400 g herbatników czekoladowych
- 100 g rozpuszczonego masła
- owoce, np. truskawki lub maliny czy wiśnie
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie
2 krystaliczne galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Galaretkę truskawkową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Połowę masy wykładamy do tortownicy. Ser mieszamy z wystudzoną galaretką krystaliczną. Masę serową wykładamy na herbatniki. Ciasto wstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy. Na ser wykładamy resztę masy herbatnikowej, wyrównujemy. Na cieście układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Smacznego!
Komentarze