To ciasto nie może się nie udać, a składniki zawsze mamy w domu, no może poza owocami, ale bez nich też wyjdzie bardzo dobre. U mnie było to dzisiaj czyszczenie lodówki.
Składniki na ciasto podstawowe
- 3 szklanki mąki pszennej, np. tortowej
- 1 szklanka cukru, może być nieco mniej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru bądź śmietany 12 %
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Moje szklanki mają pojemność 250 ml, ale jeśli macie 200 to nic nie szkodzi, pod warunkiem, że wszystko będziecie odmierzać szklanką o tej samej objętości. Do miski wsypujemy wszystkie suche produkty, poza kakao i mieszamy łyżką, Dodajemy jajka, kefir i olej. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Prostokątną formę wykładamy zmoczony i odciśniętym papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy trochę więcej niż połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao. Wykładamy do blaszki resztę ciasta. Na cieście układamy umyte i odszypułkowane truskawki i możemy na tym zakończyć. W mojej jednak dzisiejszej wersji wykorzystałam również serek mascarpone, 200 g., dodałam do niego 2 łyżki cukru pudru i trochę rodzynek. Masę serową mieszamy i układamy łyżką porcje pomiędzy truskawkami. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 40 min. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze