Już niedługo zaczniemy robić nowe przetwory a w zamrażalniku ciągle jeszcze owoce z poprzedniego roku. Co z nimi zrobić? Szybki przepis na wykorzystanie wszystkich resztek, także tych z lodówki.
kruche ciasto
1/2 kostki masła
11/2 szklanki mąki, możemy zmieszać np. tortową z krupczatką
3 żołtka
1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagniatamy na kruszonkę i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Masa
800 ml śmietany, może być 18%, może 12% albo mix śmietany i jogurtu greckiego lub jogurt, to nie ma znaczenia
3 żółtka
3 białka
2 budynie śmietankowe, waniliowe, ja wykorzystałam kokosowe ( kupuję je w Czechach )
1/2 szklanki cukru, takiego jaki mamy w domu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę. Pozostałe składniki mieszamy w misce, dodajemy ubite białka i łączymy je delikatnie z resztą składników.
Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki. 3/4 wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ugniatamy dłonią lub szklanką na jednolity spód. Wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 175 stopni pieczemy przez około 15-20 min. do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika, wysypujemy na ciasto mrożone owoce, tak by przykryły spód, na owoce wylewamy masę śmietanową. Ubijamy pozostałe z ciasta kruchego 3 białka z dodatkiem 3 łyżek cukru na sztywną pianę. Łyżką wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy resztą ciasta kruchego i wstawiamy na 40 minut do piekarnika. Upieczone możemy posypać cukrem pudrem lub nie i tak jest dostatecznie słodkie. Smacznego !
Komentarze