Zamojskie Zakłady Zbożowe Sp. z o.o. polecają na Święta Wielkanocne zakup Mąki Zamojskiej do przygotowania naszej babki wielkanocnej, którą pieczemy od 15 lat!
Bo nasza mąka to mąka z tradycjami! Nazwa nie jest przypadkowa, przepis dała nam nasza klientka. - mówi redakcji Agnieszka Piętak – Faryna, dyrektor Biura zarządu Zamojskich Zakładów Zbożowych Sp. z o.o., którą poprosiliśmy o sprawdzony świąteczny przepis.
BABKA BISZKOPTOWA PANI MARYSI
SKŁADNIKI:
4 jajka
Szklanka cukru
4 łyżki majonezu lub 2-3 łyżki oleju
Budyń waniliowy lub śmietankowy
Cukier waniliowy
Szklanka Mąki Zamojskiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
LUKIER CYTRYNOWY
150 g cukru pudru
Sok z 2 cytryn
PRZYGOTOWANIE
1. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę, delikatnie dodajemy majonez, Mąkę Zamojską wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń i cukier waniliowy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki oleju.
2. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy z kominkiem. Pieczemy 50 minut w temperaturze ok. 180 °C.
3. Robimy lukier. Na małym ogniu rozpuszczamy cukier puder z sokiem, studzimy, aby lukier nie wsiąkł w babkę, ale też aby nie zastygł. Polewamy upieczoną i wystudzoną babkę.
(można też zrobić półtorej porcji na dwie blaszki keksowe).
SMACZNEGO!
Komentarze