wtorek, 20 maja 2025 08:57

Wielkanocne last minute - przepis na pyszną, puszystą babkę, która podbije serce każdego

  • Źródło: Zamojskie Zakłady Zbożowe
Wielkanocne last minute - przepis na pyszną, puszystą babkę, która podbije serce każdego

Źródło: Zamojskie Zakłady Zbożowe

Zamojskie Zakłady Zbożowe Sp. z o.o. polecają na Święta Wielkanocne zakup Mąki Zamojskiej do przygotowania naszej babki wielkanocnej, którą pieczemy od 15 lat!

Bo nasza mąka to mąka z tradycjami! Nazwa nie jest przypadkowa, przepis dała nam nasza klientka. - mówi redakcji Agnieszka Piętak – Faryna, dyrektor Biura zarządu Zamojskich Zakładów Zbożowych Sp. z o.o., którą poprosiliśmy o sprawdzony świąteczny przepis.

 

BABKA BISZKOPTOWA PANI MARYSI

 

SKŁADNIKI:

4 jajka

Szklanka cukru

4 łyżki majonezu lub 2-3 łyżki oleju

Budyń waniliowy lub śmietankowy

Cukier waniliowy

Szklanka Mąki Zamojskiej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

LUKIER CYTRYNOWY

150 g cukru pudru

Sok z 2 cytryn

 

PRZYGOTOWANIE

1. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę, delikatnie dodajemy majonez, Mąkę Zamojską wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń i cukier waniliowy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki oleju.

2. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy z kominkiem. Pieczemy 50 minut w temperaturze ok. 180 °C.

3. Robimy lukier. Na małym ogniu rozpuszczamy cukier puder z sokiem, studzimy, aby lukier nie wsiąkł w babkę, ale też aby nie zastygł. Polewamy upieczoną i wystudzoną babkę.

(można też zrobić półtorej porcji na dwie blaszki keksowe).

SMACZNEGO!


Podziel się
Oceń

Komentarze