czwartek, 29 maja 2025 18:30

Najprostszy przepis na focaccię. Nie martwię się już, że nie mam w domu chleba.

  • Źródło: redakcja
Najprostszy przepis na focaccię. Nie martwię się już, że nie mam w domu chleba.

Źródło: pixabay.com

Bardzo często zapominam kupić chleb. Od kiedy znam ten przepis nie martwię się już tym, że zapomniałam o pieczywie. Przygotowanie przepysznej focacci jest dziecinnie łatwe. Ważne, by w domu mieć drożdże i mąkę.

Składniki

- 500 g mąki pszennej

- szklanka ciepłej wody ( 300 ml )

- pół kostki świeżych drożdży

- 1/2 łyżki soli

- 1/4 łyżki cukru

- 1 łyżka oliwy

- ulubione dodatki - suszone pomidory, oliwki, kapary, zioła lub nic

Przygotowanie

Ja dodaję składniki na oko, to nie ma znaczenia czy dodam odrobinę więcej mąki czy mleka. Do misy robota planetarnego ( nie chce mi się ręcznie wyrabiać ciasta } wsypuję mąkę, dodaję wodę i pokruszone drożdże, sól i cukier. Ciasto wyrabiam przez około 10 min. Zaczynając od najniższych obrotów, by wymieszać składniki po najwyższe, by dobrze je wyrobić. Następnie przekładam do foremki, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut, by wyrosło. Po tym czasie lekko ugniatam dłonią, by je odpowietrzyć. Smaruję oliwą, w ciasto ew. wciskam dodatki lub posypuję ziołami. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piekę przez ok. 30 min. w temperaturze obniżonej do 200 stopni. Upieczoną focaccię wyjmuję z piekarnika i gotowa. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.


Podziel się
Oceń

Komentarze