sobota, 27 kwietnia 2024 11:06
Reklama

Święta od kuchni - przepis na wielkanocnego baranka.

  • Źródło: KGW Sieprawiczanki
Święta od kuchni - przepis na wielkanocnego baranka.

Źródło: Magda Bieniek Kamińska

Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno.
Koło Gospodyń Wiejskich Sieprawiczanki z Sieprawic przekazuje dawne tradycje w nowoczesnej odsłonie. Na świątecznych kiermaszach furorę robiły  baranki i zające z masła  oraz baranki z ciasta ucieranego czy drożdżowego. To znakomita dekoracja koszyczka ze święconką czy świątecznego stołu. Można je zrobić samemu w domu, a w sklepach znajdziemy bez problemu formy metalowe, drewniane, silikonowe czy ceramiczne. Poniżej podajemy przepis KSW Sieprawiczanki na baranka z ciasta drożdżowego.


Składniki:
5 dag drożdży
3 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 szklanka mleka (letnie)
1-2 jajka
100 g rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania:
1. Drożdże, odrobina cukru i połowę mleka, rozrobić i  pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać resztę cukru i roztrzepane jaja, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. 
Formę smarujemy rozgrzanym tłuszczem i posypujemy tartą bułką. 
Wypełniamy połówkę formy, tą z pyszczkiem i przykrywamy drugą częścią. Porcja wystarcza na 2 baranki.
Pieczemy 20-25 minut 180 stopni C.


 


Podziel się
Oceń

Komentarze