sobota, 27 kwietnia 2024 22:24
Reklama

Lubelskie od kuchni : Pierogi z serem i kaszą gryczaną.

  • Źródło: redakcja
Lubelskie od kuchni : Pierogi z serem i kaszą gryczaną.

Źródło: pixabay.com

Dla tych, którzy nie lubią pierogów z ziemniakami dzisiaj przepis na pierogi z farszem z kaszy gryczanej i twarogu, czyli pierogi po lubelsku,

Ciasto : 

2 szkl. mąki

3/4 szkl. letniej wody

ew. 1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić, by odpoczęło.

Farsz :

1.5 szkl. ugotowanej i wystudzonej kaszy gryczanej

25 dkg twarogu zmielonego lub przeciśniętego przez praskę

1 cebula pokrojona w drobną kostkę, przesmażona na oleju i wystudzona

sól. pieprz, ew. inne ulubione przyprawy

Z podanych składników wyrobić farsz. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, nakładać na nie farsz i zlepiać.  Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać z gęstą śmietanką.

 


Podziel się
Oceń

Komentarze