niedziela, 28 kwietnia 2024 18:50
Reklama

Lubelskie od kuchni : Pierogi z farszem z zasmażanych zimniaków.

  • Źródło: redakcja
Lubelskie od kuchni : Pierogi z farszem z zasmażanych zimniaków.

Źródło: pixabay.com

Kto lubi placki ziemniaczane koniecznie musi ich spróbować.

Ciasto :

2 szkl. mąki

3/4 szkl. letniej wody

sól

opcjonalnie 1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić, by odpoczęło.

Faesz :

10 surowych ziemniaków

1 duża cebula

10-15 dkg słoniny lub tłustego boczku

sól, pieprz do smaku

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dodać ziemniaki i cebulę, odciśnięte z soku. Podsmażać do uzyskania szarej, jednolitej masy. Doprawić solą, pieprzem i ew. majerankiem. Wystudzić. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki, nakładać na nie farsz i zlepiać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać polane tłuszczykiem.


Podziel się
Oceń

Komentarze