Sezon na szparagi kończy się, jeśli jeszcze nie jedliście tego wyjątkowego warzywa warto przygotować proste i szybkie danie.
Składniki na 4 osoby
- pęczek zielonych szparagów
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- 10 dkg dobrej szynki w kawałku
- 200 ml. śmietanki 36%
- łyżka masła
- makaron świderki, wstążki lub inny ulubiony
- sól, pieprz do smaku ( idealna jest sól z dodatkiem trufli, bo szparagi i trufla to para idealna )
Przygotowanie
Szparagi myjemy, odrywamy końcówki, szparag daje nam znać, w którym miejscu trzeba go złamać :-), następnie kroimy je na 2-3 cm. kawałki. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy szparagi. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut. Pomidory odcedzamy, kroimy w paseczki, szynkę w kostkę i dodajemy do szparagów. Jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietankę, odparowujemy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z sosem. Możemy posypać parmezanem ale nie jest to konieczne, podobnie możemy zrezygnować z szynki, szparagi i pomidory wystarczą. Ilość składników możemy dowolnie zmniejszać lub zwiększać w zależności od potrzeb. Smacznego!
Komentarze