czwartek, 5 czerwca 2025 19:45

Szybki, zdrowy i pyszny obiad - makaron z zielonymi szparagami

  • Źródło: redakcja
Szybki, zdrowy i pyszny obiad - makaron z zielonymi szparagami

Źródło: redakcja

Sezon na szparagi kończy się, jeśli jeszcze nie jedliście tego wyjątkowego warzywa warto przygotować proste i szybkie danie. 

Składniki na 4 osoby

- pęczek zielonych szparagów

- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie

- 10 dkg dobrej szynki w kawałku

- 200 ml. śmietanki 36%

- łyżka masła

- makaron świderki, wstążki lub inny ulubiony

- sól, pieprz do smaku ( idealna jest sól z dodatkiem trufli, bo szparagi i trufla to para idealna )

Przygotowanie

Szparagi myjemy, odrywamy końcówki, szparag daje nam znać, w którym miejscu trzeba go złamać :-), następnie kroimy je na 2-3 cm. kawałki. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy szparagi. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut. Pomidory odcedzamy, kroimy w paseczki, szynkę w kostkę i dodajemy do szparagów. Jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietankę, odparowujemy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z sosem. Możemy posypać parmezanem ale nie jest to konieczne, podobnie możemy zrezygnować z szynki, szparagi i pomidory wystarczą.  Ilość składników możemy dowolnie zmniejszać lub zwiększać w zależności od potrzeb. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Komentarze