Co roku staram się, by mazurki, tradycyjne polskie ciasto wielkanocne, miały nieco bardziej nowoczesny charakter. Na nadchodzącą Wielkanoc postanowiłam zrobić mazurka nawiązującego do dubajskiej czekolady.
Kruche ciasto na spód mazurka
- 3 szklanki mąki, w tym jedna szklanka to mąka krupczatka
- 250 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe żółtko
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Masa Dubajska czekolada
- opakowanie ciasta Kataifi - ok. 180 - 200 g
- 200 g masy pistacjowej
- dodatkowo do wykończenia ciasta, słoiczek konfitury malinowej i 2 gorzkie czekolady
- ew. łyżka masła, jeśli mamy surowe ciasto kataifi
Składniki mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na blaszce 1/2 ciasta. Z drugiej części robimy wałeczek, który układamy na cieście. Nakłuwamy widelcem i pieczemy do uzyskania złotego koloru w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto studzimy. Wystudzone ciasto smarujemy konfiturą. Pastę pistacjową mieszamy z ciastem kataifi , jeśli mamy surowe to podsmażamy je na patelni dodając łyżkę masła aż będzie chrupiące.. Na ciasto wykładamy masę pistacjową. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej 2 tabliczki gorzkiej czekolady. Wylewamy na ciasto i czekamy aż zastygnie. Dekorujemy według uznania, najlepiej siekanymi pistacjami. Smacznego!
Komentarze