sobota, 17 maja 2025 04:18
Przepisy na wielkanocny stół

To będzie hit tej Wielkanocy - mazurek Dubajska czekolada

  • Źródło: redakcja
To będzie hit tej Wielkanocy - mazurek Dubajska czekolada

Co roku staram się, by mazurki, tradycyjne polskie ciasto wielkanocne, miały nieco bardziej nowoczesny charakter. Na nadchodzącą Wielkanoc postanowiłam zrobić mazurka nawiązującego do dubajskiej czekolady. 

 

 Kruche ciasto na spód mazurka

- 3 szklanki mąki, w tym jedna szklanka to mąka krupczatka

- 250 g masła

- 1/2 szkl. cukru pudru

- 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo

- 1 surowe żółtko

 

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Masa Dubajska czekolada

- opakowanie ciasta Kataifi - ok. 180 - 200 g

- 200 g masy pistacjowej

- dodatkowo do wykończenia ciasta, słoiczek konfitury malinowej i 2 gorzkie czekolady

- ew. łyżka masła, jeśli mamy surowe ciasto kataifi

Składniki mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na blaszce 1/2 ciasta. Z drugiej części robimy wałeczek, który układamy na cieście. Nakłuwamy widelcem i pieczemy do uzyskania złotego koloru w temperaturze 180 stopni  Celsjusza. Ciasto studzimy. Wystudzone ciasto smarujemy konfiturą.  Pastę pistacjową mieszamy z ciastem kataifi , jeśli mamy surowe to podsmażamy je na patelni dodając łyżkę masła aż będzie chrupiące.. Na ciasto wykładamy masę pistacjową. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej 2 tabliczki gorzkiej czekolady. Wylewamy na ciasto i czekamy aż zastygnie. Dekorujemy według uznania, najlepiej siekanymi pistacjami. Smacznego!

 


Podziel się
Oceń

Komentarze