piątek, 26 kwietnia 2024 16:20

Polskie dodatki w burgerze? To możliwe!

Choć hamburger to klasyka kuchni amerykańskiej, można go przyrządzić na wiele sposobów. Chodzi przede wszystkim o dodatki, które trafią między chrupiącą bułkę a kotlet wołowy. Wśród wymyślnych kompozycji obecnych w menu najlepszych burgerowni znaleźć można także te typowo polskie. O jakie połączenia chodzi?
  • 08.03.2018 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Polskie dodatki w burgerze? To możliwe!

Klasyczny amerykański hamburger ma niewiele wspólnego z polską kuchnią – to bynajmniej nie kotlet mielony, który można zjeść z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Jeżeli jednak masz ochotę nieco poeksperymentować i zastąpić standardowy ser cheddar, pikle i czerwoną cebulę bardziej polskimi dodatkami – nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy przyjrzeć się menu dobrych burgerowni, np. Polish Burger w Lublinie, aby się o tym przekonać. Poszukujesz inspiracji? Oto kilka typowo polskich składników, które w połączeniu z aromatycznym i idealnie wysmażonym mięsem „zagrają” doskonale.

Biała cebula zamiast czerwonej

Choć do klasycznego burgera made in USA obowiązkowo trafia czerwona cebula, Ty możesz iść pod prąd i sięgnąć po białą. Ma nieco ostrzejszy smak, ale równie dobrze komponuje się z mięsem wołowym i pozostałymi dodatkami.

Kapusta? Czemu nie!

Zwłaszcza ta drobno posiekana może z powodzeniem zastąpić sałatę lodową. Jest równie chrupiąca i delikatna, a przy tym – podobnie jak biała cebula – ma nieco ostrzejszy smak od tradycyjnie dodawanej sałaty, dlatego też może dodać burgerowi wyrazistości.

Ogórki kiszone zamiast pikli

Odważne połączenie? Tak, ale jakie dobre! Nad Wisłą kiszonki od wieków cieszą się ogromną popularnością. Nie można im odmówić charakterystycznego smaku, ale także… korzystnego wpływu na zdrowie: to doskonałe źródło witaminy C oraz antyoksydantów. Możesz więc nimi zastąpić słodkie pikle również z myślą o swoim organizmie.

A może korniszony?

Jeżeli kiszonki w burgerze wydają Ci się przesadą, zamień pikle na bardziej popularne w Polsce korniszony. Sięgają po nie m.in. specjaliści z Polish Burger w Lublinie. Efekt? Ogórki konserwowe są bardziej chrupiące i lekko pikantne. To zmiana na lepsze!

Oscypek

Tatrzański, wędzony ser owczy to nasz narodowy przysmak. Uwielbiają go i Polacy, i goście z zagranicy. Czy może trafić do burgera? Jak najbardziej tak. Najlepiej spisze się w kompozycji z odrobiną słodkiej konfitury z żurawiny, a także z garścią rukoli. To połączenie, które zachwyci każdego miłośnika burgerów w wersji gourmet – także tych z Polish Burger w Lublinie.

„Polska” bułka

Jakie bułki wykorzystuje się do przygotowania hamburgerów? Przede wszystkim te pszenne, maślane, o lekko słodkim posmaku, obsypane sezamem. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Chcąc poeksperymentować, możesz sięgnąć również po (koniecznie świeżą!) bułkę poznańską czy też kajzerkę – np. posypaną czarnuszką. Wbrew pozorom takie połączenie zadziała równie dobrze.

Pamiętaj: nie tylko typowo polskie dodatki dobrze sprawdzą się na burgerze. Poszukując idealnej kompozycji składników, możesz przyjrzeć się również tym włoskim (ser gorgonzola czy suszone pomidory to bardzo atrakcyjna opcja), francuskim i inspirowanym kuchnią azjatycką. Magia burgerów polega bowiem na tym, że za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej!

--- Artykuł sponsorowany ---