piątek, 29 marca 2024 07:17
Reklama

Wielkanoc od kuchni

Wielkanoc od kuchni

Autor: Dwór Korona Karkonoszy

Już za kilkanaście dni Wielkanoc. Co roku stajemy przed dylematem co przygotować. Czym zaskoczyć rodzinę i przyjaciół? Spróbujemy pomóc. Zaczynamy od królowej wielkanocnych ciast.

BABKA WIELKANOCNA

 

SKŁADNIKI

· 4 jajka

· 200 g masła

· Skórka i sok z 1 cytryny

· 180 g cukru

· 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

· 160 g mąki pszennej tortowej

· 90 g mąki ziemniaczanej

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów

Na wierzch: cukier puder lub lukier

 

 

WYKONANIE

Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 - 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).

Masło roztopić. Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Odstawić.

Do większej miski wbić jajka o temperaturze pokojowej, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na gęstą, jasną i puszystą masę. W między czasie dodać cukier z prawdziwą wanilią.

Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszanką mąki i delikatnie zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do ciast wlać masło i znowu zmiksować do połączenia się składników. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć i ostudzić. Ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i np. obranymi migdałami.

przepis z kuchni Dwór Korona Karkonoszy

 


Podziel się
Oceń

Komentarze