piątek, 29 marca 2024 00:09
Reklama

Zupa z pieczonej dyni - przepisy Elżbiety Wójcik

  • Źródło: Elżbieta Wójcik
Zupa z pieczonej dyni - przepisy Elżbiety Wójcik

Autor: Elżbieta Wójcik

Różne kolory jesieni to czerwień, pomarańcz, mocna zieleń, brąz -to również różne kolory dyni. Pomiędzy dużymi liśćmi pojawiają się piękne krągłe owoce. To ponad 20 gatunków tej jakże pożytecznej dla naszego zdrowia rośliny. Dynia to ogromny zestaw mikroelementów, minerałów oraz związków zawartych w świeżych pestkach dyni do pozbycia się pasożytów przewodu pokarmowego.

Kusi swoimi kształtami jak również smakiem. Bardzo chętnie przyrządzana w kuchni na wiele sposobów. Dziś przepis na najbardziej popularną wersję dania z dyni czyli zupa dyniowa.

W mojej kuchni przygotowuję zupę dyniową z pieczonej dyni, wtedy wydobywam ten łagodny smak lekko karmelizowany, ponieważ dynia zawiera sporo cukrów, tóre podczas pieczenia karmelizują się. W następnym odcinku podam przepis na pierogi z dynią oraz sernik dyniowy. Zupy z dyni nie trzeba zagęszczać, ponieważ zawiera duże ilości skrobi.

 

 

Zupa z pieczonej dyni

1 średniej wielkości ok 2 kg dynia

2 cebule

1 kostka masła

kawałek imbiru ok 4 cm

sól, pieprz do smaku

1 szkl suchych pestek z dyni

kilka gałązek tymianku lub szczypta suszonego

 

Przygotowujemy blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Dynie kroimy w niewielkie kawałki, pozbawiamy pestek, które po ususzeniu i obraniu wykorzystujemy do posypania dyni. Dynie wstawiamy do piekarnika , pieczemy ok 30 minut w temperaturze ok 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia i łyżką stołową wybieramy miąższ. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego dwie obrane i pokrojone w kostkę cebule oraz starty na drobnej tarce imbir. Podsmażamy delikatnie i dodajemy miąższ z dyni. Podlewamy ok 2 l wody i gotujemy do rozklejenia. Na koniec blendujemy całość. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Dodajemy do smaku gałązki tymianu lub posypujemy suszonym. Podajemy z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni

Elżbieta Wójcik - regionalistka od wielu lat zajmująca się badaniem historii potraw Lubelszczyzny, od 30 lat wspólnie z mężem Jerzym prowadzi w Lublinie restaurację Koncertowa, hołduje tradycjom w kulturze i na talerzu.


Podziel się
Oceń

Komentarze