wtorek, 23 kwietnia 2024 20:35
Reklama

Będziesz miała ten wiśniowy sad - przepisy Elżbiety Wójcik

  • Źródło: Elżbieta Wójcik
Będziesz miała ten wiśniowy sad - przepisy Elżbiety Wójcik

Autor: Elżbieta Wójcik

 

 

 

.

Tekst bieszczadzkiej piosenki jest jak najbardziej mi bliski w czasie pestkowania wiśni.

Właśnie pokonałam prawie 40 kg wiśni, aby w jesienne i zimowe wieczory smak lata pozostał

z nami.

Początkiem wiosny piękne kwitnące sady wiśniowe ustrojone jak młode panny młode, to teraz sady są pełne karminowej czerwieni i pełne koralowych perełek.

Wiśnia to owoc pełen niespodzianek.

Owoc ten powinny jadać osoby mające problem z krążeniem, gdyż zawierają kumaryn obniżający krzepliwość krwi. Osoby po zawale i zatorze powinny wzbogacić swoją dietę w wiśnie , nawet te przetworzone, ponieważ , takie właśnie wiśnie zachowują dobroczynne właściwości. Kumaryna zawarta w wiśniach działa uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie i przeciwobrzękowo. Zaleca się picie soku wiśniowego w leczeniu nerwic wegetatywnych z objawami skurczu. Kumaryna jest zabójcza dla bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków oraz roztoczy....Uffff

Owoce wiśni są wspaniałe. Mięsiste, jędrne, soczyste -są ozdobą przekąsek, dań głównych, składnikiem zup, konfitów, ciast, deserów i sosów.

Są smaczne i zdrowe. Znana nam jest ogromna obfitość odmian oraz smaków wiśniowych owoców.

Zatem....dziś proponuję wykwintny deser, aczkolwiek, wydawać się by mogło, że jest skomplikowany, jednak składniki są bardzo proste.

 

 

 

Wiśniowa poezja smaków

 

składniki na 6 porcji podaję etapy przygotowania

 

Do wykonania deseru będą potrzebne kieliszki do martini

 

Składniki na I warstwę- podstawa herbatnikowa

 

herbatniki czekoladowe 150 g

masło 50 g

likier czekoladowy 150 ml

 

Herbatniki rozkruszyć bardzo mocno i połączyć z roztopionym masłem. Tak przygotowaną kruszonką wylepić kieliszki do martini, następnie lekko skropić likierem czekoladowym i lekko schłodzić w lodówce.

 

Składniki na II warstwę- ganasz czekoladowy

Krem czekoladowy

200 g ciemnej czekolady

160 g śmietany 30 %

 

Do miseczki wkładamy czekoladę pokruszoną na kawałki oraz śmietanę kremową. Podgrzewamy w kąpieli wodnej do połączenia składników, ale tak aby nie zagotować kremu. Krem studzimy. Kiedy jest wystudzony, połowę kremu wykładamy na dno kieliszka na pokruszone herbatniki. Pozostałą część zachowujemy do dekoracji.

 

Składniki na III warstwę- konfitura wiśniowa

 

Konfitura wiśniowa

1 kg wiśni

0,5 kg cukru kryształ

Wiśnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek, zasypujemy cukrem.

Po upływie 2 godzin odcedzamy od nadmiaru soku. Wiśnie przekładamy do garnka i lekko podsmażamy w soku powstałym podczas podgrzewania.

Po odparowaniu ½ objętości konfiturę mamy gotową. Nakładamy tak przygotowaną konfiturę na krem czekoladowy.

 

Składniki na IV warstwę- bita śmietana z mascarpone

 

250 ml śmietany 30 %

250 g serca typu mascarpone

2 łyżki stołowe cukru pudru

½ łyżeczki esencji waniliowej

 

Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i ubijać na najwyższych obrotach ok 5 minut, do uzyskania zwartej konsystencji.

Tak przygotowaną masę wyłożyć do kieliszków, wygładzić równo z rantem.

 

Tak przygotowany deser udekorować rozetkami z pozostałej ilości kremu czekoladowego oraz świeżymi owocami wiśni i kwiatami jadalnymi np. begonii, tymianku, szałwi, koniczyny, nasturcji, nagietka.....

Smacznego.

Deser powstał na 30 rocznicę ślubu E&J Wójcik.

Elżbieta Wójcik - regionalistka od wielu lat zajmująca się badaniem historii potraw Lubelszczyzny, od 30 lat wspólnie z mężem Jerzym prowadzi w Lublinie restaurację Koncertowa, hołduje tradycjom w kulturze i na talerzu.


Podziel się
Oceń

Komentarze