sobota, 20 kwietnia 2024 02:19
Reklama

Owocowy tatar w pełni lata - przepisy Elżbiety Wójcik

  • Źródło: Elżbieta Wójcik
Owocowy tatar w pełni lata - przepisy Elżbiety Wójcik

Autor: Elżbieta Wójcik

 

Kiedy na zewnątrz skwar i wrzątek, to z chęcią smakujemy coś chłodnego, uspokajającego i delikatnego. Do tego jak najbardziej przydadzą się nam owoce.

Nastał czas złotych kul barwiących drzewa – słonecznych moreli.

Gdzieniegdzie również błyszczą czerwone lub żółte kule, to jeszcze nie jabłka, a wczesne śliwki zwane renklodami.

Jeszcze czerwienią się czereśnie lub wiśnie, choć to już koniec sezonu na nie.

Czasami marzymy o chwili wytchnienia kosztując pyszne lody. Owocowy czas to sezon na lodowe orzeźwienie.

Do przygotowania takich lodów potrzebujemy :

-kubeczek jogurtu naturalnego

-ulubione owoce ok ½ szklanki

- łyżkę miodu.

Owoce siekamy drobno, łączymy z miodem oraz jogurtem. Dokładnie mieszamy, rozkładamy do pojemniczków z patyczkiem w środku i zamrażamy. Tak przygotowane lody są doskonałym dodatkiem do ciast oraz innych deserów owocowych.

Bardzo drobne siekanie potraw kojarzy nam się zwłaszcza z tatarem wołowym, jednak osoby, które nie jedzą mięsa są lekko pokrzywdzone.

Stąd też dziś zaprezentuję bardzo elegancką formę owocowego tatara, który zastąpi z powodzeniem smakoszom tatar wołowy. Struktura siekanych owoców z dodatkiem świeżych ziół pozostawia na podniebieniu uczucie zmiennej faktury produktu co powoduje przenikanie się smaków, jednocześnie enzymy zawarte w owocach dają nam odczuwanie ostatniego piątego ze znanych na smaków- smaku umami . Smak umami przyczynia się do zbalansowania smaku oraz dopełnia zapachowo potrawy.

Tatar owocowy 1 porcja

- ½ średniej moreli

-½ średniej renklody

- 4 szt średniej wielkości czereśni

-2 listki szałwii


 

Owoce myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, pozbawiamy pestek. Każdy z tych owoców siekamy drobno i odkładamy ja do osobnych naczynek.

Kiedy mamy już posiekane wszystkie owoce, przygotowujemy sobie rant okrągły , prostokątny lub w każdym innym kształcie. Każdy rodzaj owoców wykładamy warstwami w rancie uciskając delikatnie łyżeczką. Na górze dekorujemy posiekanymi ziołami.

Podajemy z lodami jogurtowymi, mlecznymi lub z każdym ulubionym ciastem.

Elżbieta Wójcik - regionalistka od wielu lat zajmująca się badaniem historii potraw Lubelszczyzny, od 30 lat wspólnie z mężem Jerzym prowadzi w Lublinie restaurację Koncertowa, hołduje tradycjom w kulturze i na talerzu.

 


Podziel się
Oceń

Komentarze