Paprykowy kolorowy zawrót głowy - przepisy Elżbiety Wójcik

  • 24.07.2021, 07:35
  • Źródło: Elżbieta Wójcik
Paprykowy kolorowy zawrót głowy - przepisy Elżbiety Wójcik Elżbieta Wójcik

 

Czerwony, żółty, zielony, pomarańczowy to kolory pełni lata jak również papryki, która zaczyna królować na naszych stołach. Warzywo to kojarzy się nam potrawami grillowymi, sałatkami ale w pełni lata możemy zrobić ją w postaci faszerowanej oraz zupy kremu.

Papryka była znana już w czasach prekolumbijskich, nasiona papryki zostały odkryte w grobach Azteków i Inków. W Europie zagościła w pierwszej kolejności na stołach węgierskich, a następnie w krajach ościennych.

Odmian papryki jest wiele, ale właściwości są podobne. Papryka to bomba witaminowa, zawiera witaminy z grupy A i E, natomiast papryka żółta i czerwona zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Zawiera również Flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, a według naukowców substancje te mogą mieć silne działanie przeciw nowotworowe. Papryka wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz bierze udział w kontrolowaniu replikacji komórek.

Papryka również wzmaga czynności trawienne, zapobiega niestrawnościom oraz posiada właściwości rozgrzewające.

Jedzmy więc często paprykę w różnych postaciach i bądźmy silni i zdrowi.

Dziś moja propozycja połączenia smaku regionu lubelskiego z kolorowym czasem lata :papryka faszerowana kaszą pęczak z dodatkiem cukinii oraz świeżych ziół.

 

Papryka faszerowana kaszą pęczak z rozmarynem i tymiankiem

 

8 szt. czerwonej lub pomarańczowej papryki

farsz do papryki

400 g kaszy pęczak

3 szt marchewki

500 g cukinii surowej obranej bez ziaren

300 g zielonego groszku świeżego

2 cebule

kilka gałązek rozmarynu

szczypta listków tymianku

sól, pieprz

200 ml śmietany 30 %

150 g utartego sera typu bursztyn

200 g masła

 

Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy do niego kaszę pęczak i delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, Jeśli marchew jest duża możemy pokroić ją w ćwierć plasterki. Dodajemy rozmaryn oraz listki tymianku i podsmażamy ok 5 minut. Podlewamy wodą i dusimy do wchłonięcia wody. Czynność powtarzamy kilka razy, tak aby pęczak był uparowany z warzywami al dente. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Jeszcze chwilkę razem dusimy podlewając śmietanką. Dodajemy starty na drobnej tarce ser. Całość musimy dokładnie wymieszać i dopiero wtedy doprawiamy solą, pieprzem. Wyjmujemy z całości farszu zbędne, duże gałązki rozmarynu.

 

Paprykę czerwoną myjemy, odcinamy czapeczki pozostawiając dekoracyjne ogonki, pozbawiamy pestek.

Papryki faszerujemy powstałym wcześniej farszem z kaszy, przykrywamy czapeczkami i zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut.

Elżbieta Wójcik - regionalistka od wielu lat zajmująca się badaniem historii potraw Lubelszczyzny, od 30 lat wspólnie z mężem Jerzym prowadzi w Lublinie restaurację Koncertowa, hołduje tradycjom w kulturze i na talerzu.

 

Źródło: Elżbieta Wójcik

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe