czwartek, 28 marca 2024 22:52

Oświadczenie TBV po referendum

Znamy już wyniki pierwszego w historii Lublina referendum lokalnego. W związku z bardzo niską frekwencją jest ono niewiążące. Temat Górek Czechowskich, tak żywo komentowany w mediach i Internecie, nie okazał się jednak dostatecznie interesujący dla większości mieszkańców Lublina.
Oświadczenie TBV po referendum

Lublinianie dali wyraźny sygnał, że sami nie chcą decydować o miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego i oddają tę decyzję miejskim planistom i Radzie Miasta. Mamy nadzieję, że Radni podejmą odważną decyzję w trosce o społeczny i ekonomiczny rozwój miasta, na którym zależy wszystkim mieszkańcom – osób, które nie uczestniczyły w referendum lub głosowały na TAK dla Parku było aż ponad 91%!

Zrobiliśmy wszystko, aby o szczegółach związanych z organizacją referendum, a także planach dotyczących zagospodarowania terenu Górek Czechowskich dowiedziało się jak najwięcej osób. W tym celu prowadziliśmy szeroko zakrojoną akcję informacyjną oraz spotykaliśmy się z mieszkańcami wielu dzielnic. Nasza kampania opierała się wyłącznie na rzetelnych i prawdziwych informacjach, co zostało potwierdzone siedmiokrotnie w postanowieniach sądowych. Natomiast z oburzeniem obserwowaliśmy to, co działo się w trakcie ciszy wyborczej. Znaczna część naszych materiałów została w tym czasie zniszczona. Wszystkie przypadki zostały jeszcze wczoraj zgłoszone na Policję. Odnotowaliśmy też kilkadziesiąt przypadków łamania ciszy wyborczej polegających na rozpowszechnianiu materiałów zachęcających do głosowania na „nie” zawierających nieprawdziwe i wprowadzające w błąd opinię publiczną informacje.

Od początku naszej kampanii podkreślaliśmy, że zależy nam na osiągnięciu kompromisu i zjednoczeniu mieszkańców wokół idei powstania parku na Górkach Czechowskich. Zszokowała nas fala agresji, hejtu, manipulacji oraz kłamstw, którą wywołali nasi przeciwnicy. Wielokrotnie udowodnili, że nie respektują przepisów prawa zarówno tego wyborczego, jak i postanowień sądowych.

Wokół idei zagospodarowania Górek i powstania parku zgromadziło się blisko jedenaście tysięcy osób. Chcielibyśmy gorąco podziękować mieszkańcom za udział w referendum i każdy oddany głos na „tak”.

Podziel się
Oceń