Agnieszka Zadura złożyła rezygnację ze stanowiska Dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Jej obowiązki przejęła Danuta Olesiuk.

• 06.03.2019, 11:31
  • Redakcja PL
Agnieszka Zadura złożyła rezygnację ze stanowiska Dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego  w Kazimierzu Dolnym. Jej obowiązki przejęła Danuta Olesiuk.
Agnieszka Zadura, dotychczasowa Dyrektor Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym złożyła we wtorek, 5 marca br. rezygnację ze stanowiska. Do czasu wyłonienia nowego dyrektora w drodze konkursu pełnienie obowiązków szefa placówki Zarząd Województwa Lubelskiego powierzył Danucie Olesiuk.

Danuta Olesiuk jest magistrem historii sztuki Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego,
a także absolwentką podyplomowego Studium Muzeologicznego na Uniwersytecie Jagiellońskim. Swoją karierę zawodową rozpoczęła w Państwowym Muzeum
na Majdanku w Lublinie, gdzie pracowała przez 17 lat, w tym przez 6 lat
na stanowiskach kierowniczych. Zajmowała się tam m.in. opracowywaniem
i wizualizacją zbiorów muzealnych, tworzeniem scenariuszy wystaw i ich realizacją czy organizowaniem wydarzeń muzealnych. Od 2016 roku pracuje w Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym jako kustosz, kierownik Oddziału Zamku
w Janowcu. Nadzoruje i koordynuje działania związane z utrzymaniem i opieką nad zabytkami. Jest twórcą i współautorką wielu prac naukowo-badawczych, a także wiceprzewodniczącą Kolegium ds. zbiorów Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, członkiem Polskiego Stowarzyszenia Inwentaryzatorów Muzealnych (PSIM) oraz koordynatorem PSIM w województwie lubelskim.

Redakcja PL
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe