piątek, 19 kwietnia 2024 09:43
Reklama

Powstała pierwsza Jadłodzielnia w Lublinie

JADŁODZIELNIA jest w pełni samoobsługowym miejscem gdzie każdy ma szansę uratować jedzenie przed zmarnowaniem. „Masz nadmiar - przynieś, masz ochotę na coś do jedzenia - częstuj się! Tutaj bierzesz i dajesz całkowicie za darmo!” To hasło tłumaczy zasadę działania Jadłodzielni.
Powstała pierwsza Jadłodzielnia w Lublinie

Autor: Foodsharing Lublin

Obserwując inne, duże miasta, gdzie istnieje kilka lub nawet kilkanaście takich miejsc (Warszawa otworzyła już 13. taki punkt!) z tym większą radością informujemy o tym wydarzeniu - w końcu idea foodsharingu (z ang. food – jedzenie, share – dzielić) zadomowiła się w Lublinie.

Jadłodzielnia to miejsce, w którym każdy może podzielić się jedzeniem z każdym. Na targowisku nr 1 przy al. Tysiąclecia w Lublinie, dzięki otwartości osób zarządzających terenem, jeden z boxów (nr 97) na tyłach targu został przearanżowany na taką przestrzeń. Głównym punktem jest lodówka oraz regały z półkami, gdzie można zostawić jedzenie.

Dla kogo jest Jadłodzielnia?

To miejsce dla wszystkich! Dla tych, którzy nie mają pomysłu lub możliwości zagospodarowania nadwyżek żywności, dla handlowców, którym pozostanie np. pół skrzynki warzyw, dla właścicieli i pracowników sklepów czy straganów, którzy z bólem serca wyrzucają nienadające się już do sprzedaży jedzenie, dla firm cateringowych, którym zostało jedzenie po konferencji czy firmowej Wigilii, także dla każdego mieszkańca Lublina chcącego podzielić się nadwyżkami żywności, która mogłaby się zmarnować, gdy na przykład domownicy na dłużej wyjeżdżają z domu. Natomiast do częstowania się zachęcamy każdego, kto ma ochotę coś zjeść i bliska jest mu zasada niemarnowania jedzenia. Warto wspomnieć, że jeszcze przed oficjalnym startem Jadłodzielni do zaopatrywania zadeklarowało się kilka prywatnych sklepów, a także właściciele niektórych punktów z samego targu, nasi sąsiedzi!

Miejsce na targu przy al. Tysiąclecia (box nr 97) jest wyraźnie oznaczone, tuż przy północno - zachodnim wejściu, od strony sklepu LSS Społem Lux. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości co można, a czego nie można zostawiać w Jadłodzielni zostały jasno określone zasady, które widnieją na kiosku. O czystość dba Opiekun, który codziennie sprawdza stan Jadłodzielni.

Jadłodzielnia jest inicjatywą społeczną, wszyscy tutaj działają wolontariacko.

Zachęcamy do angażowania się we wspólne tworzenie tego miejsca.

Jak można pomagać:

Przynosząc żywność, której sami nie zagospodarujemy,

Zachęcając do idei sklepy, piekarnie, restauracje, bary, firmy cateringowe, garmażerki i nawiązując z nimi współpracę,

Zostając Ratownikiem Żywności - jego zadaniem jest odbierać jedzenie z umówionych miejsc i dostarczać je do Jadłodzielni,

Promować ideę foodsharingu wśród rodziny i znajomych.

Wierzymy, że poprzez funkcjonowanie Jadłodzielni kreowane będą dobre nawyki takie jak racjonalne zakupy, świadoma konsumpcja, dzielenie się z innymi, a także budowanie więzi społecznych. Każdy, kto współtworzy to miejsce buduje poczucie odpowiedzialności za ograniczenie marnowania jedzenia.

Jadłodzielnia Lublin jest miejscem wyjątkowym, bo pierwszym w naszym mieście. Jest wielu ludzi, którzy czekali z niecierpliwością na jej uruchomienie stąd przekonanie, że podobnie jak w najsłynniejszej Jadłodzielni w Toruniu, będziemy mieć gości, którzy będą przyjeżdżać specjalnie na targ aby zobaczyć Jadłodzielnię. Będzie to miało także pozytywny wpływ dla naszych sąsiadów, sprzedawców z targu i okolic, którzy kibicują tej inicjatywie. Wspieramy się wzajemnie zachęcając tych, którzy przychodzą do Jadłodzielni przy okazji zakupów na targu. Ponieważ idea Foodsharingu jest coraz bardziej popularna, rozprzestrzenia się szczególnie w mediach społecznościowych z pewnością wzmocni także pozytywny wizerunek samego targowiska przy al. Tysiąclecia w Lublinie i zachęci do wizyty.


Podziel się
Oceń

Komentarze