piątek, 29 marca 2024 08:50
Reklama

Weekend z gęsiną w Dworze Anna. Uroczysty obiad w urokliwym miejscu

Restauracja Dwór Anna zaprasza na weekend z gęsiną, który odbędzie się w dniach: od 9 do 11 listopada 2018 r.
Weekend z gęsiną w Dworze Anna. Uroczysty obiad w urokliwym miejscu

Autor: Dwór Anna

Chętnych do degustacji zapraszamy na weekend z gęsiną w dniach od 9 do 11 listopada w Dworze Anna. Serwujemy gęsinę w różnych odsłonach m.in.: udko gęsie confit w sosie ze śliwowicy, carpaccio z gęsiny z kremem malinowym czy pieczoną gęś faszerowaną w całości – po wcześniejszym zamówieniu.

Gęsina po staropolsku Szefa Kuchni Dworu Anna

Składniki:

gęś

4 jaja

½ kg gęsich wątróbek

3 bułki

2 cebule

natka pietruszki

przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Oczyszczoną gęś nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na noc .
  2. Bułki namaczamy w wodzie, odciskamy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Podsmażamy cebulkę. Wątróbki myjemy i oczyszczamy.
  3. Wątróbki mielimy z bułką. Dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę oraz posiekaną natkę. Doprawiamy i mieszamy.
  4. Gęś faszerujemy, zszywamy i oprószamy majerankiem. Wkładamy do brytfanny. Pieczemy 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C, polewając wytworzonym sosem. Gdy gęś się zrumieni, przykrywamy i pieczemy jeszcze 2,5 godziny w temperaturze 200 °C.

Dwór Anna - ul. Lubelska 3, 21-003 Jakubowice Konińskie-kol.

Restauracja czynna w godzinach: 12.00-21.00
Rezerwacje miejsc: tel. 500 020 187 / 81 501 22 40
Serdecznie zapraszamy!

 



Podziel się
Oceń

Komentarze