piątek, 29 marca 2024 10:24
Reklama

OSM Piaski – sto procent natury

Rozmowa z Mirosławem Domańskim, prezesem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach
OSM Piaski – sto procent natury

Panie Prezesie, OSM w Piaskach istnieje od 1948 roku. Choć przez ten czas technologia produkcji bardzo się zmieniła, niezmiennie stawiają Państwo na jakość zarówno produktów, jak i surowców. Tradycja zobowiązuje?

Oczywiście, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach to firma z 70-letnią tradycją. Przez te kilkadziesiąt lat udało nam się stworzyć silną markę, którą konsumenci darzą zaufaniem. Od początku naszej działalności na pierwszym miejscu stawiamy bowiem zdrowie oraz zadowolenie naszych klientów, dbając o to, aby na ich stołach znalazły się wyłącznie tradycyjne, naturalne produkty, pozyskiwane z surowca o najwyższej jakości. Konsekwentnie wzmacniamy swój wizerunek, jako firmy, która sięga po tradycyjne sposoby wytwarzania produktów bez konserwantów i ulepszaczy, zachowując przy tym najwyższą jakość swoich wyrobów. Doskonała technologia mimo braku ulepszaczy pozwala wytworzyć produkty o trwałości w pełni satysfakcjonującej naszych klientów.

Wysoka jakość naszych produktów spowodowała taki popyt na nie, że już nie mamy rezerw w mocach produkcyjnych. Dotyczy to np. Kefiru jak dawniej. Znany odbiorca mógłby kupować od nas dwa razy więcej. Dlatego też przygotowujemy dokumentację na rozbudowę zakładu z możliwością wykorzystania funduszy unijnych. Jednocześnie cały czas reagujemy na współczesne trendy w mleczarstwie i potrzeby rynku, co przejawia się nie tylko w produkcji, ale też organizacji pracy, czy prowadzonej polityce HR.

 

Szacunek dla tradycji mleczarstwa spółdzielnia z powodzeniem łączy z nowoczesnością. Jakie trendy panują obecnie wśród konsumentów i w jaki sposób OSM w Piaskach stara się im sprostać?

Współczesny rynek spożywczy jest bardzo dynamiczny i różnorodny. Szybko zmieniają się również preferencje konsumentów, którzy stają się coraz bardziej wymagający. Jednocześnie bardziej świadomie podchodzą do kwestii zakupów, przywiązując większą uwagę do tego, po jakie produkty sięgają. Zapanowała moda na zdrowy styl życia, który przejawia się m.in. właśnie w sposobie odżywiania.

OSM w Piaskach oferuje wyłącznie zdrowe, naturalne produkty, będące bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Staramy się na bieżąco odpowiadać na potrzeby klientów, dlatego dodatkowo wzbogacamy naszą ofertę o pożądane wśród nich produkty „light”. Unowocześniliśmy również szatę graficzną naszych produktów. Cały czas ulepszamy także nasz park maszynowy, inwestując w nowoczesne maszyny i urządzenia produkcyjne.

 

Konsumenci często poszukują dziś produktów naturalnych, a wiele specjałów OSM w Piaskach legitymuje się tzw. czystą etykietą. Co to dokładnie oznacza?

Wszystkie nasze produkty mogą pochwalić się „czystymi etykietami”, co oznacza, że zawierają tylko naturalne składniki, bez dodatku środków konserwujących i ulepszaczy. Wykorzystujemy tradycyjne sposoby wytwarzania produktów bez sięgania po chemiczne konserwanty. Dzięki temu zachowujemy najwyższą jakość i zdrowotność naszych wyrobów. Od początku działalności naszym celem jest produkcja wyrobów, które posiadają doskonałe walory smakowe, wysoką wartość odżywczą i – co najważniejsze – są korzystne dla zdrowia.

 

Oferują Państwo również produkty „light”. Czy mniejsza kaloryczność oznacza również niższą wartość odżywczą, a więc np. mniej białka, wapnia lub witamin?

Obecnie wielu klientów w trosce o zachowanie dobrej kondycji i szczupłej sylwetki sięga po produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. W odpowiedzi na ten trend postanowiliśmy wzbogacić naszą ofertę również o tego typu produkty, które wyróżniają się mniejszą kalorycznością, ale jednocześnie zachowują wysoką wartość odżywczą i prozdrowotną. Przykładowo nowość w naszym portfolio – Jogurt Naturalny Typ Grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 4% jest bogatym źródłem białka, wapnia oraz cennych bakterii probiotycznych, które znakomicie regulują pracę układu pokarmowego.

 

Jakość produktów OSM w Piaskach doceniają nie tylko klienci, ale także znawcy branży, czego dowodzą liczne certyfikaty i nagrody. Które z nich uważa Pan za najważniejsze?

Wszystkie nagrody są dla nas bardzo ważne, zarówno przyznane przez konsumentów, jak i ekspertów z branży, ponieważ są wyrazem uznania dla wysokiej jakości i smaku naszych produktów. W listopadzie firma została nagrodzona w konkursie Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich w ramach XXV Targów Mleczarskich MLEKO-EXPO 2016 za najwyższą jakość Mleka Naturalnego 2,0% oraz za wysoką jakość Zsiadłego Mleka. Spółdzielnia została również doceniona przez uczestników targów w konkursie na „Serowy Hit”, otrzymując wyróżnienie za Ser Mozzarella. Kefir jak dawniej zdobył trzecie miejsce w konkursie Lider Forum, organizowanym przez Forum Mleczarskie. Jesteśmy również laureatem ogólnopolskiego badania konsumenckiego Najlepszy Produkt 2017 – Wybór Konsumentów. Zsiadłe Mleko produkowane przez naszą spółdzielnię zdobyło brązowy medal w kategorii „mleko, kefiry, maślanki”.

Cieszymy się, że nasza działalność jest doceniana w konkursach zarówno na szczeblu lokalnym, regionalnym, jak i ogólnopolskim. To przynosi nam dużą satysfakcję, a jednocześnie jest motywacją do dalszej pracy.

 

Zatem – jakie nowe pyszności proponuje dziś OSM w Piaskach?

Nowości produktowe od OSM w Piaskach, które pojawiły się w ostatnim czasie na rynku, to: Zsiadłe Mleko oraz Mleko Naturalne 2,0% i 3,2%. W związku ze zbliżającym się sezonem letnim dużą popularnością wśród konsumentów cieszy się również wspomniany przeze mnie wcześniej Jogurt Naturalny Typ Grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 4%. OSM w Piaskach specjalizuje się również w produkcji twarogów, które stanowią 70 proc. całego asortymentu. Sztandarowym produktem naszej spółdzielni jest wielokrotnie nagradzany twaróg śmietankowy PREMIUM.

W naszej ofercie posiadamy również wyśmienite twarogi tłuste, półtłuste i chude w różnych formach opakowań. Przez lata obecności w branży mleczarskiej OSM w Piaskach zdobyła silną pozycję również na rynku śmietan. Dużą popularnością wśród naszych klientów cieszy się śmietana 18% do zup i sosów oraz śmietana 18% przeznaczona do sałatek. Klienci chętnie sięgają również po śmietankę 30%, która idealnie sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów. Pozostałą część produkcji stanowią: Jogurt Naturalny Typ Grecki, Kefir jak dawniej, Ser Mozzarella oraz Masło Ekstra o zawartości tłuszczu 82%. Cały czas prowadzimy również badania i analizy dotyczące wprowadzania na rynek nowych produktów.

 

https://www.facebook.com/OSM-Piaski


Podziel się
Oceń

Komentarze