Kreatorzy smaku i dobrej zabawy

  • 13.03.2017, 15:16 (aktualizacja 13.03.2017 18:23)
  • red.
Kreatorzy smaku i dobrej zabawy
10 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie odbyła się druga edycja konkursu kulinarnego Gotowanie z VIP-ami „Kreatorzy Smaku”. Zmagania zawodników oceniało jury, w którego składzie zasiadała redaktor naczelna „Panoramy” Jolanta M. Kozak.

W konkursowych zmaganiach wzięli udział niezwykli kucharze – osoby znane dotąd w powiecie krasnostawskim i województwie lubelskim z całkiem innej działalności. w skład pierwszej drużyny weszli sekretarz województwa lubelskiego Anna Augustyniak i starosta powiatu krasnostawskiego Janusz Szpak. Drugą ekipę stanowili wicestarosta powiatu krasnostawskiego Henryk Czerniej i Piotr Matej – dyrektor Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Krasnymstawie. Kolejna para zawodników to prezes Banku Spółdzielczego w Izbicy Marcin Wojewoda i Krzysztof Bortacki – kierownik działu handlu i marketingu w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie, a w szranki z nimi stanęli przedsiębiorcy: Janusz Spierzak, prezes firmy Brenal w Siennicy Nadolnej oraz Krzysztof Kawęcki, właściciel firmy Zakładu Usługowego Instalatorstwa Sanitarnego CO i Gazu w Krasnymstawie.

Każda drużyna miała za zadanie przyrządzenie dania głównego, którym były polędwiczki w sosie pieczarkowym, kreatywna surówka i wybrany dodatek skrobiowy oraz deseru – tu zawodnicy mogli szczególnie popisać się fantazją i kreatywnością – „wariacje wiosenne”. Choć uczestnikom konkursu nie brakuje talentów kulinarnych (co „Panorama” miała okazję niejednokrotnie skrupulatnie sprawdzić), oceniający ich jurorzy z pewnością czuli się pewniej wiedząc, że każdej drużynie towarzyszył profesjonalny asystent w osobie ucznia klas gastronomicznych krasnostawskiego ZSP.

W konkursowym jury zasiedli: Jacek Jakubczak – prezes Stowarzyszenia Kucharzy, Region Lubelski, ekspert kulinarny (jako przewodniczący) oraz Elżbieta Wójcik – prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji „Koncertowa” w Lublinie, Dorota Sawa – prezes Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Krasnystaw PLUS” i redaktor naczelna „Panoramy Lubelskiej” Jolanta Kozak. Sędziowie oceniali nie tylko zgodność z przepisem, smak i wygląd potraw oraz kreatywność i umiejętność zachowania względnego porządku zawodników, ale także ich umiejętność rozkręcania dobrej zabawy. Tej ostatniej z pewnością nikomu nie zabrakło, co potwierdza poniższa fotorelacja.

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe