Śledzie zwykłe, a jednak niezwykłe

  • 21.12.2016, 14:59 (aktualizacja 22.12.2016 15:07)
Śledzie zwykłe, a jednak niezwykłe www.krasnystaw.pl
Danie w sam raz na wigilijny stół proponuje Hanna Mazurkiewicz, burmistrz Krasnegostawu.

Już wkrótce wigilia i święta Bożego Narodzenia. Warto zadbać o to, by na naszych wigilijnych stołach nie zabrakło śledzi. Dlaczego?

 

Przede wszystkim: śledzie są zdrowe. Zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na naszą skórę, kości, włosy i paznokcie, układ nerwowy, gospodarkę hormonalną i odporność całego organizmu. Działają też przeciwnowotworowo, a nawet... poprawiają humor, bo spożywanie śledzi zwiększa produkcję serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Są również bogatym źródłem kwasów Omega-3, dzięki którym łatwiej będzie nam kontrolować własną wagę i poziom cholesterolu, zapobiegać nowotworom czy zakrzepom krwi, a także wspomóc sprawność umysłu, bo kwasy Omega-3 wspomagają również przewodzenie impulsów nerwowych.

 

Po drugie, choć nie mniej ważne – śledzie są po prostu smaczne. Zwłaszcza, kiedy przyrządzone są według przepisu burmistrz Krasnegostawu Hanny Mazurkiewicz.

 

Pani burmistrz złożyła już życzenia mieszkańcom swojego miasta. Podczas spotkania opłatkowego, które odbyło się 18 grudnia na Rynku Miejskim w Krasnymstawie, nie zabrakło również wspólnego kolędowania. Przed Wigilią poprosiliśmy Hannę Mazurkiewicz, by ze wszystkimi Czytelnikami „Panoramy Lubelskiej” podzieliła się swoim przepisem na śledzie zwykłe, choć nie tak całkiem zwykłe... Proponujemy jednak skorzystać z przepisu i dopiero wtedy ocenić. Nam bardzo smakowało. Oto on.

 

Składniki:

śledzie – gotowe do użycia filety śledziowe – 0,5 kg
cebula – 3-4 sztuki,
ocet,
cukier – 1,5 łyżki,
olej,
nasiona kolendry.

 

Przygotowanie:

Śledzie przygotować – oczyścić. Pokroić w kawałki. Skropić octem. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem na sitku, schłodzić. Przełożyć do miski, skropić octem, dodać cukier, mocno wygnieść rękami. Dodać dowolną ilość nasion kolendry (ja dodaję na taką porcję ok. 1,5 łyżki), wymieszać. W naczyniu układać na przemian warstwę śledzi – warstwę cebuli. Na wierzchu powinna być cebula z kolendrą.

Przykryć, odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie można podawać.

 

Smacznych i wesołych świąt!

 

Na zdjęciu głównym: burmistrz Hanna Mazurkiewicz na Opłatku Miejskim w Krasnymstawie; fot.: www.krasnystaw.pl

Zdjęcia (6)

Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe