„Najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – przypomina Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrzycy

  • 9.11.2018, 13:09
„Najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – przypomina Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrzycy Koło Gospodyń Wiejskich w Ostrzycy
Koło Gospodyń Wiejskich w Ostrzycy powstało wiosną 1938 roku. Swoje istnienie zawdzięcza staraniom nauczycielki tamtejszej Publicznej Szkoły Powszechnej pani Cecylii Czechowej, pochodzącej z Tarnogóry. To ona, wierna pozytywistycznym ideałom, potrafiła skupić wokół siebie garstkę pełnych zapału marzycielek i zachęcić do wspólnej pracy „u podstaw”, którą brutalnie przerwała wojna.

W obecnej chwili prężnie działające KGW zrzesza 16 członkiń. Jest aktywne podczas lokalnych wydarzeń i spotkań. Z powodzeniem bierze udział w różnorodnych konkursach. W tym roku zajęło pierwsze miejsce w kulinarnych zmaganiach za przygotowanie najsmaczniejszych pierogów. Obecna działalność Koła nieco różni się od tej z przeszłości. Głównym celem podejmowanych inicjatyw jest walka o przetrwanie kultury i tradycji przekazanych przez pokolenia.

Koło Gospodyń Wiejskich dzieli się z naszymi Czytelnikami przepisem na Pieczoną Gęś Faszerowaną:

SOLANKA:

Na jeden litr zimnej wody 1 łyżka soli. Zanurzyć całą gęś w solance na 10 godzin. Po wyjęciu z solanki natrzeć ją pieprzem, majerankiem i czosnkiem wymieszanymi z olejem, obłożyć liśćmi i zielem angielskim, wstawić do lodówki na następne 10 godzin.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

15 dag serc

15 dag żołądków

15 dag wątróbki

30 dag karkówki

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

majeranek

sól

pieprz

1 bułka

1 łyżka kaszy manny

1 jajko

mleko do namoczenia bułki

FARSZ:

Podroby i mięso, cebulę, odciśniętą bułkę - przepuścić przez maszynkę, dodać resztę składników, wyrobić na jednolitą masę. Odciąć szyję, zaszyć otwór, napełnić gęś farszem i zaszyć drugi otwór. Położyć gęś na blachę, obłożyć jabłkami pokrojonymi w ćwiartki ze skórką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec 45 minut na każdy kilogram gęsi. Gęś w trakcie pieczenia polewać tłuszczem, który się wytopi. Po upływie 2 godzin, jeżeli gęś za mocno rumienieje, przykryć folią. Można obniżyć temperaturę do 130 stopni.

Smacznego!

Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe